Penafian

Shaya menulis perkara yang berkaitan dengan diri shaya serta orang-orang disekitar shaya samada secara langsung atau sebaliknya. Shaya juga akan meluahkan apa yang shaya rasa. Sebarang persamaan adalah kebetulan. Andai terasa hati atau tak bersetuju shaya pohon maaf. Penggunaan bahasa juga mengikut kesukaan shaya.Harap Maklum.Sekian

Wednesday, 20 April 2011

Hijau Merimbun

Haritu Shaya tnjuk Shaya punya laman kan
Kali ni nak tunjuk backyard plak
Ini la dia tanaman yang ada kat backyard yang tanahnya secinonet itu
Pokok keledek. Daun dia dah makin panjang menjalar. Nampak tak ada pokok bendi kat sebelah pokok keledek tu.

Pokok cabai yang dah start berbunga. Ada 6 bekas yang Shaya tanam cabai ni

Ada 3 poly bag yang ditanam dengan pokok kacang botor. Usia dia dlm 3 weeks. Time amik ni br dlm 1 week plus. Skang dah alih buh kat tepi pagar biar dia menjalar

Pokok bendi.Yang Shaya tanam dalam pasu ni dah start berbunga jugak. Ada dalam 8 pokok Shaya tanam kat tanah. Yang tu dia lambat sket membesar sebab tanah dia tak berapa elok. Yang kat tengah2 antara pokok bendi tu anak pokok cili besar. Shaya nak tunggu dia beso sket than baru pindah kat poly bag lain. Yang paling kanan tu nama dia pokok kencur. Lau buat bumbu kerabu Shaya suka buh kencur ni. Sedap

Yang ni pokok pandan, serai dan ubi kayu. Pokok2 ni time memula pindah umah ni mmg dah ada. Yang pokok pandan tu dulu cinonet jer ha. Daun yang paling beso pun adalah takat 1 jari. Shaya bela sampai jadi sihat mcm skang ni. Yang pokok serai plak dl mcm nak mati dah. Layu n kering. Skang ni dah merimbun. Pokok Ubi Kayu plak dl Shaya pernah try cabut isi dia. Ceh...cinonet je ha...So Skang yang guna pokok ubi tu as pokok tumpang tuk pokok kacang panjang dah as tempat berteduh tuk pokok cili yg baru disemai.

Shaya berjaya tanam 3 plastik je pokok kacang panjang. Tiap 1 bekas ada 2 or 3 pokok. Skang Shaya dah menuai hasilnya.

Nampak tak buah kacang panjang tu ada berapa? Time gambar ni Shaya amik kacang ni lum besau sgt. Tapi smalam Shaya dah tuai petik pun buah tu. Ni yang jelas nmpak je kan. Rupanya kat celah2 pokok ubi tu ada gak buah kacang tu terselindung

Ini Pokok daun kunyit. Cilok mak punya kat kampung. hehehehe. Pasni nak kena bagi 2 pokok pandan ni sebab nampak mcm dah penuh jer. Kang dia tak merimbun

Skang ni belanja dapur dah leh jimat sket
Lau takat nak  masak asa pedas daun kunyit leh amik kat backyard umah
Nak msk nasi lemak daun pandan n serai pun ada
So duit yang terjimat tu leh guna tuk shopping benda lain
Hehehehehehehehe


20 comments:

Pemancing Ikan said...

Salam Wawa dan K
Pak chik suka dengan kehijauan tanaman.Ubi keledek tu boleh berubi kalau ditanam dalam uncang besar berisi tanah. Daunnya juga bagus dibuat ulam.

hamzah ian said...

wow.. rajin tanam2 eh.. gud2.

Mamasya said...

Bagus Wa tanam serba sedikit,mmg jimat...nak guna masak sikit je tp kalau beli byk2 rugi...lagipun dpt tengok pokok2 tanaman menghijau...sejuk mata...

saya_arief said...

ha..bagus2..
banyak2 kan menanam.
selain mencantikkan laman, ia juga memberi manfaat kepada kita.
:D

Daddy Ziyyad said...

rajin..bagus..

ikut pengalaman, pokok bendi yg paling mudah nak ditanam dan hasilkan bendi nya..

saya kena start menanam balik sayur sayuran kat keliling rumah ni..sekarang ni saya penternak lalang berjaya :P

Azueriena Norash said...

FEEWIIITTT..dah jadi petani modern uu...mesti seronott kann...nengok tanaman menjadik2 haaa....

pas nie bela lah ayam itik sekali....wakakkakaa....bleh aii singgah ngorder ayam sekor....

eB ezrin said...

betoi... mmg jimat... leh la geng ngan kami... best kan?... leh amik g2 jerk... x yah susah2 nk carik... :)

K-Addicts said...

hi, i bloghop here from zahirastory... lucky you got to have an area to plant some kitchen herbs. sempit2 pun tanah ada jugak. mcm kitorg, beli umah yg belakang dapur terus jalan tar. nan ado la tanah nak letak sepasu pun! sangat jeles bila tengok umah org yang buleh taruk pasu2 tanam pokok pandan sepohon dua ni...ur so lucky!

Bibu said...

bagus ade farmville real kan?de satu pokok limau purut!penting tu wat masak paprik ke asam pedas ke..so far tu jela pokok yg idop kat umah huhuh yg lain2 susah nak idop ..tgn panas kot!

elcynthia 엘신티아 said...

bagus bagus.. jom kita bercucuk tanam menghijau kan bumi :)

KSWSK said...

@Pemancing Ikan
Wa ingat kena tanam kat tanah jer..nnti wa tanam dlm poly bag plak

KSWSK said...

@hamzah ian
rajin ikot mood

KSWSK said...

@mamasya
a'ah kak..jimat la sket duit bl sayur2 tu

KSWSK said...

@saya arief
arief tak nak bcucuk tanam jugak ker?

KSWSK said...

@Daddy Ziyyad
Kena chk selain penternak lalang takut ada benda lain yg ikut sama diternak dlm lalang tu..bahaya..

KSWSK said...

@Azue
Ayam aku xsuka nak bela la..suka boli kat pasar jer..hehehehe

KSWSK said...

@eB
fresh from garden gitu

KSWSK said...

@K-Addicts
u boleh tanam herbs dlm pasu kecik..

KSWSK said...

@Bibu
Cuba suh incik usben plak yg tanam..mana tau tgn dia sejuk

KSWSK said...

@Elcy
tambah kan oksigen yg dah makin kurang