Penafian

Shaya menulis perkara yang berkaitan dengan diri shaya serta orang-orang disekitar shaya samada secara langsung atau sebaliknya. Shaya juga akan meluahkan apa yang shaya rasa. Sebarang persamaan adalah kebetulan. Andai terasa hati atau tak bersetuju shaya pohon maaf. Penggunaan bahasa juga mengikut kesukaan shaya.Harap Maklum.Sekian

Saturday, 14 May 2011

Setelah 32 Tahun

Petang Shemalam Shaya memang begitu teruja yang amat sangat
Shebabnya shetelah 32 tahun
Akhirnya Shaya dah reti masak Kari
Hahahhahahahah
Sila jangan cebik yer
Ada jugak kawan-kawan yang tak lepas2 bab masak kari ni kan
Jangan nak propa
Cepat ngaku

Bagi pakar-pakar masakan sekalian
Pastinya bab masak kari tutup sebelah mata pun menjadi
Tapi semuanya pasti bermula dari tak pandai jugak kan
Cuma bezanya Shaya pandai setelah berumur 32 tahun

Sebenarnya Shaya amat la teringin nak makan 
Kari Petai dengan Udang
Dulu masa bujang Shaya mintak Maksu or Nenek Shaya yang masak
Skang nak suruh K
Ampunnn.....mau dia kasi rempah kari tu jer
Tul kan Yang
hehehehehe
Kat kedai so far memang tak pernah jumpa pun

So hari Selesa lepas dengan gigihnya Shaya ajak K g pasar malam
Membeli shemua bahan walaupun keadaan cuaca amatlah terik
Sanggup jugak diredah demi nak makan kari petai udang

Balik keje shemalam
Dengan penuh rasa berkobar-kobar dan penuh semangat
Shebab nak melangsaikan nawaitu di hati nak masak kari petai udang

Sampai-sampai umah terus kuarkan udang dl
Pastu rehat jap sambil tengok Oprah Winfrey Show
Sesambil tu duk fikir apa resepi yang paling simple dan tak renyah nak masak kari ni
Buku resepi ada jer tapi malas plak nak selongkar2

Nasib baik ada penyelamat iphone ku
Sambil tgk tv duk google resepi kat lubuk resepi

Setelah meneliti bahan-bahan dan cara masakannya
Maka terhasil la Kari Petai Udang ni
Kari Petai Udang
Buat yang sekapal ngan Shaya yang tak berapa nak teror masak ni
Ini Shaya buh resepi kari ni dengan sedikit olahan

Terima kasih pada tuan punya resepi asal manjasayang
Shaya just ikut cara dia buat bahan2 tuk tumis2 tu jer
Yang lain Shaya adjust sendiri sebab yang nak mkn 2 orang jer
So bahan yang sepatutnya untuk 1 keluarga makan Shaya adjust jd lebih sikit
Yang tulisan kaler merah tu Shaya punya idea nak menambah2
  •  10 ekor  udang sederhana besar.
  • (Shaya siang kasi togel shebab malas nak kopek kulit dia time makan nanti)
  • 1 biji bwg besar*
  •  2 ulas bwg putih*
  • 1 inci halia*
  • 1 batang serai*
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 kuntum bunga
  • 5 biji buah pelaga
  • 1 tangkai daun kari
  • 5 sudu besar serbuk kari ikan di campur dgn sedikit air di jadikan pes
  • 1/4 cawan air asam
  • 1 cawan air
  • 1 papan petai yang telah dipotong, direbus dan ditoskan
  • Shaya kikis sikit kulit petai sebab nak buang rasa pahit kulit tu
  • 1 sudu teh serbuk perasa serbaguna tumix
  • minyak utk menumis
  • garam secukup rasa dan sedikit gula

 

Cara-cara

  1. Kisar bahan2 bertanda*,panas kan minyak dan tumis bhn2 *hingga wangi.
  2. Masukan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pegaga dan daun kari. Kacau jap bagi naik bau
  3. Masukkan pes kari kacau rata dan tumis hngga pecah minyak.
  4. Masukkan air dan air asam. kalau nampak macam pekat sangat tambah air.Masukkan garam, perasa serbaguna dan sedikit gula.
  5. Masukkan petai yang dah direbus dan udang. Masak sampai mendidih
  6. Bila da agak masak tutup api dan dah pun siap.
Selamat mencuba yer


8 comments:

atty's said...

tergugat iman tgk masakan wa nie tau

eB ezrin said...

wah 1st time dengar kari petai ngan udang nih... sedap ker? sllau eB msk lemak & sambal jerk... ;p

xper... 32 tuh kira muder lagi tuh sbb eB pernah kenal org yg x tau msk lgsg walopn dh msk alam dewasa senja ;p

ZanaNordin said...

aduh Wa
sedapnya...
zana pun tak reti arr Wa masak kari nie...
bila ler nak belajar masak kari...coz' zana tak suka makan kari..hubby plak ok jer ngan kari

fLo said...

aku smpi sekarang xlepas2 msk kari..kene bertapa dlu..hehehehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

wawa... akak ngaku belum pass lagi masak kari dengan sup.. kalau masak selalu je tak sama taste dia.. kdg jd kdg tak.. hehehe...

ieda said...

alhamdulillahhhhhhhhhhhhhhhhh

tapi sebelum tuu akak dah "CEBIK" dulu llalalallalalalallalala :))

larikkkkkkkkkkkkkkkkk ...

BATRIESYIA-HOMEMADE said...

adus....shedapnya....ahkak sukeee......udang2 ni mmg peberet.....masak le apa pun....

Ainin Naufal said...

whoa! ngancam betul. akak pun wlupun selalu masak kari, tp blm lulus. adehhhh.