Penafian

Shaya menulis perkara yang berkaitan dengan diri shaya serta orang-orang disekitar shaya samada secara langsung atau sebaliknya. Shaya juga akan meluahkan apa yang shaya rasa. Sebarang persamaan adalah kebetulan. Andai terasa hati atau tak bersetuju shaya pohon maaf. Penggunaan bahasa juga mengikut kesukaan shaya.Harap Maklum.Sekian

Friday, 24 June 2011

Sabah Trip Part 3~Refflesia

Baiklah kawan2 ku semua
Harini ini kita shambung cerita Sabah yer..
Shuka tak???

Kat Sabah dia punya gelap malam tu cepat 
Kami pun tido cepat la kan
Ditambah dengan keletihan berjalan jauh tu
Shuasana yang damai dan shejuk
Shenang je la mata nak lena

Shedar2 je hari dah terang
Tengok jam 
Umang aiii
Baru kul 6am
Mcm pukul 7.30am kat Semenanjung

Kami pun bersantai2 la kat balcony sambil tgk matahari terbit
Shorang demi shorang jiran2 kami yang lain stat keluar tgk matahari terbit
Shemua mengusung si godang nikon dan canon
Kami pun harus la join sama la kan
Antara hasil yang kami perolehi

Pas dah puas lepak2 kat balcony
Perut pun rasa lapar
So mandi, kemas n pack balik barang
Pas bekpes kami nak check out terus jer

Bekpes kat sini biasa2 je la
Yang penting kenyang dan halal
Kami sekodeng2 jgk apa info yg ada
Antara yang kami jumpa ialah info ni

After check out
Kami duk melepak2 kejap
Shuka nau kami melepak2 kan kat shini
hehehehehe

Bukan apa
Kami menikmati pemandangan alam ciptaan Allah ni
Subhanaallah
Memang cantik

Destinasi kami yang seterusnya ialah Poring Hot Spring
Perjalanan mengambil masa dalam 1 jam lebih jugak la
Untuk ke Poring Hot Spring ni kena lalu Pekan Ranau
Kemudian kena lalu kawasan kampung
If tak mau sesat ikut je sign yang ada
Insyaallah

Untuk makluman waktu operasi sila baca maklumat yang diberikan
Kat sini masuk nak mandi2 kena bayar yer
Berapa bayaran dia lupa la plak
Tapi mcm biasa la
Untuk pelancong local lain rege
Untuk pelancong asing lain rege dia

Kami just ronda2 kat bahagian luar tu jer
Masuk dia punya muzium ngan tourist centre
Nak masuk dlm mcm kena spend byk masa
Takan semata-mata masuk nak mandi jer kan
Kena la pegi dia punya canopy walk n jalan2 kat dlm hutan

Shiapa yang berminat nak buat smua tu
Sila la peruntukan masa yang lama kat sini yer
Dan jangan lupa bwk pakaian dan kasut yang bersesuaian
Kang payah plak nak bjln kat denai dlm hutan lau pakai kasut tomit
hehehehehe

Before nak sampai kat Poring Hot Spring
Kami nmpak beberapa sign gambar bunga Refflesia
Bila tanya2 orang sekitar
Rupanya2 ada penduduk tempatan yang ada tanam bunga ni
Bila da kembang dia open la pd visitor tuk tengok

Bayaran yang dikenakan tuk pelancong local ialah RM3
Dan pelancong asing RM30
Bayaran dia berbeza2 n ikut suka hati tuan punya bunga la yer
Ikut nasib kita

Masa tnya kat tuan punya bunga tu
Jauh ke nak pegi tgk bunga tu
Dia jwb
Tak jauh la dlm 15minit je jalan kaki
Kami pun follow la dia masuk dlm kws hutan yang dijadikan kebun
Jalan punya jalan
Umang ai..Jauh jugak
Dah la mamat tu jalan punya la laju
Tak terkejar
Padan la dia kata 15min
Sbb dia dah biasa n jalan mcm lipas kudung

Oleh shebab mamat tu kena stop tggu kami
Perjalanan yang dia kata 15 min tu
Jadi la dlm 20-25 minit

Kawan2 nak tau
Shaya masa memula masuk hutan tu
Hati berdoa juga harap2 xde la komunis yg tiba2 keluar dr semak samun
Or perompak kan
Kecut perut gak lalu denai2 tu
Tapi shebabkan ada K
Shaya jadi berani la
hehehehehe

Mana2 yang dtg group semua perempuan
Di harap buat pertimbangan yang sewajarnya dl demi keselamatan anda

Sepanjang perjalanan nak tgk Refflesia tu
Shaya perasan dorang ni teroka hutan tuk dijadikan kebun
Mcm2 yang dorang tanam
Sampai pokok bunga Refflesia ni pun dorang tanam sendiri
Dorang pegi masuk hutan carik benih dia

Ini la dia bunga Refflesia yang kami tengok tu
Bunga ni dah kembang 4 hari

Muka puasa hati dpt tgk bunga ni buat kali yang pertamanya
Tuan kebun akan pagar bunga ni sbb xmo kena rosak ngan menatang lain or kena curik
Oleh sebab bunga ni dah kembang 4 hari
Bau busuk dia kurang la sikit

Bunga ni hanya akan berkembang setiap 9 bulan
So kami ni kira bertuah la time dtg Sabah bunga Refflesia ni tgh musim berkembang.
So sape yang berminat nak tggu
Kena la dtg lg dlm tempoh 8 bulan yer
Sebab kucup yg ada tu if menjadi
Ia bakal akan berkembang mekar

Kudup bunga yang ada bertanda arrow merah
Ni plak bunga Refflesia yang dah kuncup dan mereput

Buat yang tak tahu mcm mana pokok bunga Refflesia ni
Pokok dia mcm pokok buluh pun ada
Macam pokok Vanilla pun ada
Tapi yang pasti
Bunga dia tu akan kuar kat tang akar dia
Nak tau detail lg
Kena la g tgk sendiri yer

Berbaloi la sangat dengan RM3 seorang dpt tgk bunga yang paling besau ni



5 comments:

fa10 said...

subhanallah, cantik alam tu...
bestnya dpt tgk rafflesia, 8 bulan lg saya nak g la juga... ehehehe

ATZ HOMESTAY said...

besttnyer dapat tengok sendiri munger nie kan...memang susah nak jumper...kena masuk hutan...tapi bagus ler idea org kg tu....tanam benih dier..n charge...kenapa ler x tanam depan umah dier jerk ehh..x yah susah2 nak masuk hutan...hehehehe..

atty's said...

memang cantik semua view tu wa..
kyatt baca semua entry sabah wa nie , mana ler tau ade rezeki kyatt nanti nak g lak.

Sweet N Pretty Kiosk said...

mmg cantik. bestnya dpt tgk rafflesia live. beso gak bunga tu ye

FarEast said...

dekat kundasang dulu, saya pernah experienced kabus banyak lalu bawah chalet ... antara pengalaman best dkt sabah :)