Penafian

Shaya menulis perkara yang berkaitan dengan diri shaya serta orang-orang disekitar shaya samada secara langsung atau sebaliknya. Shaya juga akan meluahkan apa yang shaya rasa. Sebarang persamaan adalah kebetulan. Andai terasa hati atau tak bersetuju shaya pohon maaf. Penggunaan bahasa juga mengikut kesukaan shaya.Harap Maklum.Sekian

Friday, 8 July 2011

Sabah Trip Part 5

Hamik kau
Dari kata nak postpone sehari dah jd berhari-hari 
Ok mood nak story mory suda mari
Citer psl trip ke Labuan plak

Malam jumpa sahabat Shaya tu
Kami dah risik2 la info sket
The best option nak g labuan
Either nak naik feri or nak drive
If naik feri makanya tersadai la kami dlm feri bout 3 hours
Bosan la plak nak mandang laut je kan

Sahabat Shaya tu cadangkan kami drive jer
Dari KK hingga ke Menumbok
Than baru amik speed boat ke Labuan
Kami bertolak dari KK sekitar jam 10.30am
Perjalanan ke Menumbok tu mengambil masa lbh kurang 2 jam jugak la
Kami ikut jalan persisiran pantai
Ada area yg view dia memang cantik mcm ni
Kepulan awan cantik je tersusun
Dari Kota Kinabalu kami menghala ke Papar
Kat sini time kami lalu jalan leh jem tu
Duk tertanya2 ada apa
Rupanya ada mcm pertunjukan kereta drag
Kemain lg dorang tnjuk skill
Tapi kami xdapat nak tgk lelama 
Shebab time tu dah nak abes pun
Shaya cuma sempat amik gambo ni jer

Nampak kesan tayar kereta kat atas jalan tu
Pas tgk org Papar dengan kereta drag nya
Kami teruskan perjalanan berpandukan google map kat iphone
Dari Papar kami ke Bongawan seterusnya ke Beaufort
Dekat Beaufort ni kami tak sampai pekan dia pun
Sebab destinasi kami ialah Menumbok
So kena masuk ke kanan ke Kuala Penyu
Bukan kat Ganu je ada Kuala Penyu, Sabah pun ada
Bila dah sampai ke simpang 3 kat Kuala Penyu ni kami masuk kiri
If masuk kanan pegi ke Pulau Tiga @ Survivor Island
Lebih kurang dlm 30-40 min kami pun sampai kat Menumbok
Pekan Menumbuk ni kecik jer
Kete kita kena park at our own risk la yer
Kami park kat laman umah org
Dia caj 2 hengget

Cenggini le rupa Pekan Menumbok
 Nak naik speed boat kena bl tiket yer
Sorang RM 15.00
Speed boat kat sini ada jadual dia jugak
Tak silap selang dlm 20 ke 30 minit
Last boat kul 5pm
Time pegi kami tak rasa sgt speed boat tu melambung2
Coz laut xberapa bergelora
Tapi time balik
Bunyi air kena pada lantai speed boat
Memang mampu buat kecut perut
Percikan air laut mcm dlm gambar bawah ni
Nasib baik la xlama pun
Dalam 10-15 minit jer
Dlm speed boat nak dr Labuan nak blk Menumbok

Shampai je kat Labuan masa tu dlm pukul 3 lebih dah
Perut sudah lapar
Memula kami sewa moto
3 jam dia caj rasanya dlm RM25.00
 Pas amik moto belek map dulu
Tgk apa yg menarik kat Labuan ni
Bandar Labuan ni xde la beso mana pun
5 minit dah abes pusing
Itupun 3 kali pusing sbb nak carik kedai makan yg bukan mamak

Oleh kerana semuanya mamak
Maka end up kat Kepce la
Senang
Time pusing2 tu kami jumpa ni
Tempat korang ada???
Pas kenyang kami shambung sesi ronda2
Kami just tgk2 cengitu je la
Stop pun kejap2 jer
Last venue yang kami pegi n parking moto 
Ialah kat Financial Park Complex
Or so called shopping mall dorang la
Masuk dlm kejap
Dlm 10 min dah kuar
Pahlawan perang
Kami mmg dat set time
Nak blk sebelum pukul 5pm
Shaya xde sopink pape pun kat Labuan
Orang shemua memborong coklat, perfume, rokok n liquar
Shaya xsuka coklat
Perfume plak ada byk lg
K je la yang beli rokok
Rege kat sini lebih murah dr kat duty free kat airport

Time tunggu boat nak blk Menumbok
Sempat la amik gambar ni


Kami shampai kat Kastam Menumbok
Ngam2 pukul 5pm
K cakap dia nak lepaskan area kat Kuala Penyu ngan Bongawan tu b4 hari gelap
Shebabnya jalan situ sunyi sikit n tak byk kete
Lampu jalan pun tak ada
Keadaan pukul 5pm ms tu pun mcm dah kelam jugak
Kami nampak pelangi ms otw nak blk

Nasib kami memang baik
Apa yg kami plan berjalan lancar
Kami sampai kat Papar dalam pukul 7pm
Gelap dia mcm pukul 8 lebih

8 comments:

lieyalatif said...

CANTIKNYE kak wa....terpukau tgk awan2 tu....tu awan nano ke yeak kikikiki........

Daddy Ziyyad said...

Subhanallah...cantiknya...

Saya dah save link ni dalam "places to go, kalau ada rejeki"..hehehe

Kat Bali lagi best, sana sini ada Babi Guling! ekekeke

Thristhan said...

I've been to parts of Sabah before, especially Kuala Penyu, my sister is an English Teacher there.


Great photographs you took.

Nana said...

tempat ni ktorg tak pegi
banyak lak tmpt2 menarik kt sabah ni ktorg tak pegi aritu

KSWSK said...

@lieya
cantik kan...kak wa siap leka duk tgk awan2 tu

KSWSK said...

@Daddy Ziyyad
insyaallah ada rejeki wa tgk sendiri babi guling tu nnti

KSWSK said...

@thristhan
tq fren

KSWSK said...

@Nana
tpt ni jauh skit dr town..if cuti 3h2m tu mmg xsempat nak dtg sini