Penafian

Shaya menulis perkara yang berkaitan dengan diri shaya serta orang-orang disekitar shaya samada secara langsung atau sebaliknya. Shaya juga akan meluahkan apa yang shaya rasa. Sebarang persamaan adalah kebetulan. Andai terasa hati atau tak bersetuju shaya pohon maaf. Penggunaan bahasa juga mengikut kesukaan shaya.Harap Maklum.Sekian

Tuesday, 5 July 2011

Seharian Di Sepital

Ok Sambung citer pagi tadi
Actually Shaya bukan la nak kondem sepital kerajaan ni
Ni bukan la kali pertama shaya dtg sini
Cuma shemalam tu
Ntah apa ke hal nya
Shampai seharian Shaya n K kat sana

Kita mulakan kisah semalam ni guna kronologi yer
 Memula sampai mcm biasa la kan
Parking kat dalam mmg dah penuh la
nak illegal parking pun dah xde space
Kena la park kat luar n menapak
K drop Shaya dl

Masuk ke kat bahagian pendaftaran
Nmpak 1 suasan yang luar biasa ramai
Nak amik no pun beratur agak panjang

Shaya ni dtg sbb ada appointment pukul 10am
Shaya bukan nak dpt kan rawatan
Cuma nak amik result operation haritu

Ingat boleh terus jumpa doktor jer
Rupanya kena register jugak
Tgk nombor amik kau
Kena tunggu 160 org lg just utk register
Umang ai...
Gila ramai

No tuk register
Maka terhasil la sesi penungguan selama lebih kurang 3 jam
Biasa org kena byr tuk pendaftaran kan
Shaya bukan nak kena byr ehengget tu pun
Tapi just tunjuk muka untuk org kaunter tu unlock file Shaya katanya
Sebab selagi kaunter pendaftaran tak unlock
Bahagian Orthopedic xleh nak access file Shaya
Kat situ dah sedikit rs mcm
Apa punya sistem ni
Kenapa tak dipermudahkan


Lepas abes kat kaunter pendaftaran
Kena melanggut lagi kat kaunter klinik pakar orthopedic
No yg Shaya dpt pun
Shekali lg mencabar
57 orang tu sebelum Shaya
Shaya shepatutnya just amik half day leave jer tuk shemalam
Tapi bl tgk no tu terus terpaksa amik full day
Gila mana sempat nak masuk opis kul 1pm


Sepanjang menunggu nama dipanggil 2,3 kali jgk la Shaya ke toilet
Perut pun dah keriok keriok kelaparan
Shemua orang ditinggal kan dlm keadaan yg tiada pilihan
terpaksa menunggu
So cengini la keadaan diwaktu itu


Itu yang tido duduk kat kerusi
Time tunggu kat pendaftaran
Siap ada yang baring kat lantai
N tido
Dah serupa mcm kat LCCT dah

Nama Shaya dipanggil pada jam 3 lebih
Rs mcm berdebar2 jgk la nak tau result operation ritu
Shekali chk kat sistem
Belum siap

Kami mcm WTH
Shaya operate ritu 23hb May
Semalam dah 4hb Julai
Apa ni???

Nasib baik doktor tu cakap pun baik
Siap dia sendiri yang ckp
Shaya tau abg n kakak ni tunggu dari pagi tadi kan
Shaya nampak

Kami mintak maaf sesangat yer
Pastu doktor tu chk tangan Shaya
Dia kasi advice camne nak kasi tangan shaya boleh bengkok mcm dl balik

Selain tu dia pun kasi pd Shaya MC tuk sehari
Dan time slip tu K
Sebagai bukti yang kami mmg berkampung kat sepital

Shaya diminta untuk dtg semula pd 1hb Ogos nanti
Bulan puasa tu
Harap kesabaran Shaya dan K
Akan lebih tinggi pd bulan yang mulai itu

Kalau dirujuk pada banner yang dorang buat ni
Shaya cuma bersetuju pada yang last tu jer
Yang 3 lg tu mmg out la
Maybe dorang boleh perbaiki lg sistem sedia ada ni

Andai ada para pekerja or doktor sepital serdang yang baca
Jgn la banned Shaya
Shemalam merupakan hari yg terworst la dlm sejarah dtg ke sepital yg Shaya alami
Shaya pun xsure apa sebab yg terjadi shemalam
Shampai kami terpaksa berkampung di sana

Shaya puji keramahan dan kecekapan doktor kat sepital Serdang
Dorang pun baik
Cuma mungkin perlu diperbaiki lagi sistem front liner tu

*Mungkin ada yg akan ckp
Nak cepat pegi la sepital swasta
Shaya rasa statement tu dah tak relavent skang ni
Sepital swasta pun sama gak
Tunggu lama
Sbb smua orang berfikiran
Nak cepat g swasta

4 comments:

fzy fuzzy said...

Pengalaman akak hospital KL tahun lepas masa kena heavy gastrik, pendaftaran mungkin dalam 10-15 min. Tunggu nak jumpa doktor dlm 20 - 25 min. Sbb sebelum masuk kena cek kat luar pintu dulu dgn pembantu hospital. Mungkin bagi laluan express sebab akak duduk atas kerusi roda, lps tu muka memang flat abis sbb sebelum tu muntah2 banyak kali sampai pengsan-pengsan. Lps jumpa doktor kena masuk air lak. Dlm sejam lebih kut. So in total hampir kira setengah hari la kat situ. Alhamdulilah tak masuk wad. lagipun tempat daftar dan jumpa doktor, air-cond tak terasa sangat.
But sometimes, hospital kerajaan ni akan terlampau banyak orang bila datang musim. Means dlm bulan tu semua orang kena demam panas, batuk2 etc. Tambahan orang asing yang kena buat pemeriksaan kesihatan.

P/s : kalau sakit biasa jumpa doktor kat klinik swasta ajer, tp kalau melibatkan pembedahan dan ada susulan rawatan, mmg kena banyak bersabarrrrrr....

KSWSK said...

@fzy fuzzy
itu la kak..tahap kesabaran ms tu mmg dah tipis...

cikbedahlaser said...

stuju...
bak kata bos lama sy.. masa die buat projek spital..
die kata.. teknologi hsptal krjaan pon dh hampir sama dgn swasta... tp tu la... spital krjaan.. ramai org.. bersabsidi lak tu..

spital serdang.. klu staff die mmg bagus.. frendly.. tp... tgu kdg2 lama gak la.. aritu g kol brp? sy g kol9 pon dh kire lambat dh..

cho_zila said...

akak setuju sepital swasta pun lama gak menunggu... akak rasa sepital kerajaan sekarang dah ok sesangat dari dulu2 namun boleh diperbaiki lagi....