Penafian

Shaya menulis perkara yang berkaitan dengan diri shaya serta orang-orang disekitar shaya samada secara langsung atau sebaliknya. Shaya juga akan meluahkan apa yang shaya rasa. Sebarang persamaan adalah kebetulan. Andai terasa hati atau tak bersetuju shaya pohon maaf. Penggunaan bahasa juga mengikut kesukaan shaya.Harap Maklum.Sekian

Monday, 15 August 2011

Menu Iftar Hari Ke 13~Puding Lumut @ Agar-Agar Pandan Santan

Salam buat shemua
Dah potang2 ni
Sure mata tu dah mcm kuyu je ha
Energy pun dah kurang kan
Tapi ada gak yang stil cargas

Dah 15 hari kita puasa
Dan lg 15 hari la kita nak rayakan
Insyaallah
Menu buka ngan sahur dah silih berganti
Abes semua resepi kita nk try
Shaya pun sama gak


Semua tu memenuhi permintaan incik K
Dan juga anak tekak sendiri
heheheheheh

Sabtu lepas teringin rasanya nak mkn
Something yg menjalar sejuk je masuk dlm kerongkong ni
(sila tutup mata dan bayangkan)

Duk la teringat2 kat agar-agar lumut
Oleh kerana tak pernah buat
Makanya Shaya kena la godek2 resepi kat internet
Maka terjumpa resepi yg sonang ni
Tp time buat Shaya adjust2 skit 

Makanya cenggini le rupanya
Misi berjaya tuk percubaa kali pertama

  • 1 peket jelly
  • 1 kotak kecik santan segera
  • 2 mangkuk air (atau lebih untuk mencairkan jelly) 
  • 1 cawan gula
  • 10 helai daun pandan (di blend/kisar dengan air untuk mendapatkan jus pandan dalam 1/2 mangkuk)
  • 2 bji telur ayam 
  • 1 sudu esen vanila
  • Garam
Memula masak jelly ngan air smpai cair dengan api yang besar.
Bila dah cair kecik api bubuh la gula. Kacau sampai gula cair
Kendian tutup api dan masukkan 1 sudu esen vanila
Biar kan je kat atas dapur

Dlm mangkuk yang lain kacaukan jus pandan tadi dengan santan, telur dan secubit garam
Kacau perlahan-lahan sampai sebati.

Kemudian bubuh adunan tadi ke dlm periuk yang berisi jelly cair.
Kacau n masak dgn api sederhana besar smpai mendidih
Dah mendidih angkat dan buh la dlm loyang
Pastu biar dia sejuk
Siap la puding lumut @ agar-agar pandan santan

 Additional Info
After kita campurkan semua bahan tu..kita kaco dia..dia akan bercampur ler..tapi jangan le risoo..
Bahagian atas ngan bawah agar ni dia akan terasing sendiri yer..buh je dlm loyang...
yang ada telur ngan santan tu dia akan duk kat atas..yang kaler jernih tu akan jd bahagian bawah. Ni dlm sains dipanggil proses terampai (amik kau msk pun pakai term sains)



Lau xmo guna pandan pun bleh..just ganti je ngan sirap ker..milo ker
Pape la perasa yang korang nak..

4 comments:

Nava Krishnan said...

the colors are so contrast, yummy with pandan flavor.

eB ezrin said...

camner nk bagi 2 color tuh x bercampr? hik3.. eB x reti wat kuih nok ;.p

lieyalatif said...

catnik la kak wa jadiknyer.....betul tu kak....buke puase ni mmg nak mkn bende sejuk2..sedap jek lalu kat tekak kan..

Huda said...

nampak sedap. aahla dia x mix ke bile kita kacau? boleh ganti dgn benda lain x? psal daun pandan xde :(