Penafian

Shaya menulis perkara yang berkaitan dengan diri shaya serta orang-orang disekitar shaya samada secara langsung atau sebaliknya. Shaya juga akan meluahkan apa yang shaya rasa. Sebarang persamaan adalah kebetulan. Andai terasa hati atau tak bersetuju shaya pohon maaf. Penggunaan bahasa juga mengikut kesukaan shaya.Harap Maklum.Sekian

Thursday, 30 January 2014

#Throwback~Mandi

Khaleef Imran umur 1 mnth ++
Time tu nenek mandikan
Mata pun xmau celik
Nenek buat la apa pun

Wednesday, 29 January 2014

Taman Burung

Daddy ajak bwk Khaleef tgk burung
1st time pegi
Just 3 of us jer
Daddy, Mummy n Khaleef


Masa yg ni kami dah terlepas bird show tu
So just pusing-pusing je la
Bila kuar dari bird park
Khaleef kena kerumun dengan pelancong dari india
Semua duk agah-agah dia
Masa tu Daddy cakap
Anak Mummy dah jd mcm burung kat dalam taman tu
Sbb dorang duk keliling Khaleef

Kali kedua kami dtg
Nenek ikut
Before datang Daddy chk dulu website KL Bird Park
Sbb tak nak terlepas waktu bird show tu

Khaleef bertahan kejap je time tgk show tu
Budak kan
Mana bleh duduk lelama

Shopping

Tiap bulan Khaleef akan ikut Mummy n Daddy
Pegi beli barang
Mummy busy belek barang
Daddy busy layan Khaleef

Sampaikan kedai pun dah jadi mcm playground
Ini buktinya

Tuesday, 28 January 2014

Aquaria KLCC

Bawak Khaleef pegi Aquaria KLCC
Tengok ikan
Selama ni tgk kat tv jer

Mula-mula masuk khaleef so-so
Sbb ikan kecik-kecik
Mummy plak poyo tergedik-gedik
Sbb ada ular
Mummy takuttt
hehehehehe

Masa kami sampai tu
Dorang ada bagitau
Nak kasi makan ikan
So tunggu le kejap
Abes terpercik-percik air
Bila ikan-ikan tu mengejar makanan

Anak bertuah mummy
Telah buat 1 insiden
Dia boleh pulak masukkan kaki dia
Kat dalam kolam ikan 
Kunun nak kasi ikan makan kaki dia

Bila bawak masuk tunnel tu
Khaleef diam 
Terpegun tgk ikan bosa-bosa
Lebih bosa dari badan dia



Bukan Khaleef je yg excited tgk ikan
Mummy, nenek, alice n adda pun sama
Buktinya

Mana yang xtau nak buat apa cuti CNY ni
Bleh la dtg kat Aquaria ni
Dorang ada buat Underwater Lion Dance
Camne la gamaknya yer
Tak takut ke ikan-ikan tu nanti
Siapa yg pegi tu nanti
Leh la cerciter 

Monday, 27 January 2014

Senin

Selamat hari senin semua
Minggu ni Mummy Shaya keje 3 hari je
Pastu Shaya boleh berkepit + menempel ngan Mummy Shaya

Friday, 24 January 2014

Hujung Benua Asia

Kisah jaman tok kadok
Time ni Lil Kay Ai
Dalam perut lagi
Baru 5 mnths ++

Pegi JB shebab ada wedding
Kawan kolej Kay
Rumah dia kat area Perling

Esoknya meronda JB dan kawasan sekitarnya
Kami balik ikut jalan jauh
Pusing jalan-jalan kampung
Dan sampai lah kami ke Hujung Benua Asia












Thursday, 23 January 2014

Troli

Ini Troli bukan sebarang troli
Boleh guna isi barang pasar
Tapi klau kat opis
Troli ni guna dia tuk isi plan yang banyak dah berat tu
Bawak tuk buat submission

Wednesday, 22 January 2014

Cuti-Cuti Malaysia Pantai Timur ~ Holiday Villa Cherating

Holiday kalini
Plan asalnya adalah bercuti bersama dengan Kay punya BFF + families
Pung pang..pung pang
Akhirnya tinggal 2 families jer
Kami berdua n sorang BFF Kay

Trip ni dinamakan Free n Easy East Cost
Kay siap buat itinenary lagi

Plan asal kami akan bertolak dari Bangi pada subuh Sabtu
Hari Jumaat malam tu
2-2 duk lepak2 kat umah
Tetiba Kay bagi idea
Tuk gerak malam ni
Drive slow-slow
N stop kat Kuantan

Sebab Kay bagi idea mcm tu adalah
Kang hari sabtu tu xde la penat sgt drive terus menerus
Dari Bangi ke Ganu
Shaya pun packed barang-barang masuk dalam kete
Kay kunci semua pintu
Dan perjalanan pun dimulakan

Yang sempoinya
Shaya masa tu pakai tshirt biasa n suar track jer
Kami sampai kat area Cherating dalam pukul 1 lebih
Walk in kat Holiday Villa tuk carik tempat tido
Alhamdulillah ada bilik
Rate RM280++ lau xsilap

Masuk je bilik
2-2 terus lena..ngantuk seh
Esok paginya bangun pagi tuk g bekpes kat tepi pantai
Menu bekpes dia biasa-biasa saja

Lepas bekpes baru la jalan-jalan pusing kws hotel
Keadaan hotel dah tak gah sangat
Bilik yang kami dapat tu
Karpet dia berbau
Pastu yang paling xbest
Water pressure tak kuat
Toilet plak tak berfungsi sepenuhnya

Kemudahan tuk iron baju
Diletakkan kat luar bilik
Leceh betul
Maybe hotel ni perlukan refurbishment
Sebab sayang la hotel yang nama gah
Tapi keadaannya so so

After checked out kami teruskan
Cuti-Cuti Malaysia Pantai Timur Kami ke Ganu pulak

Baju Melayu Khaleef Imran

Kalau time raya tadi
Jakel buat Baju Melayu Aaron Aziz
Acik Adda
Buat Baju Melayu Khaleef Imran
Untuk majlis cukur jambul our Lil Kay Ai

Buat baju baby ni
Nampak mcm senang
Tapi renyah dan leceh
Kain tuk buat baju melayu khaleef ni
Acik Adda guna lebihan kain baju kahwin Mummy dulu

Acik Adda pun 1st time buat baju melayu tuk baby
Ukuran Acik Adda guna baju tido Khaleef

Dalam masa 2 hari
Siap la Baju Melayu Khaleef Imran
Dah mcm pengantin kecik Anak Mummy time pakai baju ni


WW~Anda Dimana?





Source: jobstreet.com

Tuesday, 21 January 2014

Langkawi Part 3

Lepas dah check out
Kami sambung ronda-ronda Pulau Langkawi
Memula g terjah Idaman suri dulu
Mau boli coklat banyak
Shaya ni xsuka coklat
So Shaya lebih kepada brg selain coklat

Time tu rasa sakit je mata
Sbb set-set tu murah amat
Tapi xbleh nak bl
Sbb sape yang nak membawak nya nanti
Willdan punya coklat je dah 2 beg
Dia abeskan duit dia RM300 tuk bl coklat jer

Dah settle kat idaman suri
Gerak g makan kat nasi ayam best tu
Yang dekat ngan Berjaya Hotel
Dah konyang baru gerak g naik cable car

Cool je budak ni
Masa kami pegi ni
Jambatan gantung tu dia tutup
Tgh buat apa ntah
Kat last point tu kami just lepak kejap
Amik gambo
Pastu turun



Langkawi Part 2

Kami chk in kat Bella Vista Resort & Spa
Hotel ni kat Pekan Kuah
Shaya amik 2 Bedroom Suite
Rege dia RM400++
Shaya booked kat Agoda

Masa kami pegi tu bilik semua penuh
Bilik yg Shaya amik ni
Dia sebenarnya 2 bilik yang bersambungan
1 bilik ada 1 katil double
1 lagi 2 katil single

Hari kedua tu
Dalam kul 8 lebih
Kami turun g bekpes
Skali tgk makanan
Dah banyak habis
Dorang tgh kelam kabut refill
Rupanya ada rombongan shopping cik kiah
Duk ngidap kat hotel tu gak
2 bas kau
Dorang turun lebih awal dr kami
Padan la makanan dorang kasi licin

Pas habis isi peyut
Jalan-jalan kejap
Pegi dekat swimming pool dia
Khaleef mula-mula takut nak masuk
Shaya just celupkan kaki dia jer


Tapi dia duk tgk willdan berenang
Kendian Shaya bwk dia masuk ke tengah sikit

Lama-lama dah syok
Menjerit-jerit suka n tak mau naik



Monday, 20 January 2014

Langkawi Part 1

Plan g langkawi ni mmg last minit
Reason dia adalah
Just nak bagi Khaleef Imran rasa nak kapal terbang
tu jer

Pastu kebetulan
Mak Shaya ada janji ngan anak buah
If keputusan UPSR bagus
Dia akan dibelanja naik kapal terbang jugak

So Shaya pun pegi booking air ticket
Pegi 2 hari 1 malam

Sampai kat LCCT
Budak kecik ni excited tgk kapal terbang
1st experience for him

Air Asia ni yang tak syoknya
Mesti la delay
Nak pegi tu pun delay
Kena la Mummy layan Khaleef tgk kartun kat ipad

2-2 ni 1st timer naik kapal terbang


Actually Shaya risau gak kot dia melalak
Sbb kita yang dewasa pun
Rasa xbape syok bila flight take off n landing
Ni apa lg budak

Alhamdulillah
Khaleef Imran behave sangat
Time take off Shaya tutup telingga n susukan dia


Sampai Langkawi
Dah lewat petang
Keta sewa pun dah tunggu

Kami terus je pegi chk in hotel
Rehat kejap
Pastu kuar balik g dinner

Hush Puppies Warehouse Sale

Cuti Thaipusam
Sebelum keronda ke tempat feberet
Ajak Kay singgah kat Hush Puppies warehouse sale kat glenmarie
Niat nak carik baju n seluar tuk basahan kat rumah

Sampai kat warehouse tu
Tgk org xde la ramai sgt
Baju n seluar semua tuk lelaki
Tuk pompuan cuma ada enbeg n kasut
Kiciwa

Namun upacara riki tetap diteruskan pada kasut
Tgk kot ada kasut yg nipis2 tuk dilunyai setiap hari
Almaklumkan
Skang ni high heel
Semua dah kena KIV
Kena tunggu Khaleef beso sikit lg

Dalam pada katanya kiciwa tu
2 pasang gak Shaya boli
Murah je pun
Sepasang RM40.00
Ni salah satunya

Kasut ni
Kalau dilunyai tiap hari
3-4 bulan kang rosak la dia
Pastu trus je buang
Senang

Saturday, 18 January 2014

#Throwback~Ruam

Khaleef umur 3 weeks ++
Masa ni rambut dah kena cukur
Sian anak Mummy masa ni
Dahi penuh ruam
Ada kwn Daddy cakap ni sbb
Before bersalin Mummy makan makanan yg berminyak
Katanya la..

Tiap hari Mummy sapu losyen n minyak