Penafian

Shaya menulis perkara yang berkaitan dengan diri shaya serta orang-orang disekitar shaya samada secara langsung atau sebaliknya. Shaya juga akan meluahkan apa yang shaya rasa. Sebarang persamaan adalah kebetulan. Andai terasa hati atau tak bersetuju shaya pohon maaf. Penggunaan bahasa juga mengikut kesukaan shaya.Harap Maklum.Sekian

Friday, 28 February 2014

Aktiviti Harian

Setiap hari
Ni la yg dibuat oleh Khaleef Imran
Main sambil tgk tv
Dari pagi sampai la ke petang
Channel tu tak bleh dituka
Asyik la Baby Tv

Dah bosan duduk
Tgk sambil baring plak





Thursday, 27 February 2014

Yak...

Kelmarin
Ajak la Daddy pegi Subang Parade
Nak beli buah kat MBG
Kenapa mesti kat MBG
Itu lenkali Shaya citer

Shaya pun xde la bawak segala bagai bekalan
Pampers pun letak dlm kete jer
Sbb budget kejap je kan

Lepas kuar dr Cold Storage
Ingat nak ronda-ronda sket la
Skali tetiba Daddy ckp
Rasanya budak ni Yak yak
Skali chk betul da...

Adoyai
Dah plak nak kena patah balik kat Parkson
Sbb nak beli dia punya Pampers
Selain tu  baju n suar pun kena beli

Sib baik la nursing room kat parkson tu very user friendly
So xde la Shaya mcm berperang nak cucikan Khaleef
Khaleef plak kemain seronok main air paip
Dia buat mcm kat rumah plak

Akhirnya
Ni la rupa budak yg pakai bj n seluar baru beli trus pakai
Mata dah merah sbb nak mula ngantuk

Breast Milk is NO BETTER...


Baru je tadi cite psl kisah nursing
Ni dah terbaca artikel yg pd Shaya
Mcm APA nih..
Hasil kajian yg boleh dipertikaikan

Kata pakar tu
Tak ada bezanya pun
Antara susu ibu dgn susu formula tu
Dan kelebihan susu itu
Dah diperkatakan secara berlebihan
Dlm erti kata kasar
Mcm dah terover promot

Paling best antara ayat dia
Dr Cynthia Colen, from Ohio State University, said her findings are not meant to challenge established ideas, but could prevent women who cannot breastfeed from feeling stigmatised.

Shaya even tak fully BF
Adalah sgt tak bersetuju dgn kajian ni

Nursing In Public~General

Dulu masa belum jd mummy
Shaya ada gak la baca psl nursing in public ni
Tapi masa tu just baca
Tapi tak buat or alami sendiri
Kesan dia
Mcm gitu-gitu aje la
Dalam erti kata kasar
Ada aku kisah

Tapi bila dah jadi mummy
Dan Shaya pun menjadikan breast feeding sebagai pilihan utama
Maka barulah
Hal-hal yang berkaitan dengan 'nursing in public'
ni berkait secara langsung dengan diri Shaya

Byk la hal yang Shaya try n error n improve
Nnti Shaya cite lg

Tuesday, 25 February 2014

Jangan

Budak lagi kita kata JANGAN
Lagi tu la dia NAK

Ni salah satu contohnya
Bila cakap NO..CANNOT
Dia punya body language
Sangat protes

Sudahnya
Dudukkan dia kat lantai
Letakkan batu kecik warna warni tu
Tgk apa yg dia nak buat

Mula-mula abes semua batu tu dilambak atas lantai
Belek one by one
Pastu baling ikut suka dia
Dah bosan baling
Disodok guna penyodok oren dia tu
Bila dah puas main
Senang je nak bawak masuk rumah
Nak bawak mandi pun senang

Monday, 24 February 2014

Selfie

Sedari kecik bebudak skang dah terdedah
Pada segala mcm adik beradik camera

Khaleef pun pandai buat selfie
Tp Shaya la yg kena tekan kan button dia
Pastu dah amik byk2 tu
Dia mesti nak tgk blk

Ni antara koleksi si Khaleef Imran
Yang pasti mulut mesti nganga












FM

Biasanya kita akan nampak
Situasi yang mcm ni

Tapi yang ni
Situasinya mcm ni plak


Letak FM kat kereta
Selain FM
Diletak jugak segala bagai patung
Macam-macam rupa

Sunday, 23 February 2014

Saturday, 22 February 2014

#Throwback~Lena

Newborn
Keje dia tido..tido...
Gerak-gerak sbb haus
Gerak lg sbb montot dah basah


Friday, 21 February 2014

Bunga Telur Moden

Sambunangan lagi sket
Acik Dr.Singa kita tnya
Apa ole-ole bunga telur dia

Ni dia
Tuk orang dewasa
(botol belah kiri)
Dlm bekas tu ada
Coffer, Gula Batu ngan biskut
Kat atas tu ada resepi camne nak buat white coffee

Tuk bebudak plak
(botol belah kanan)
Ada plasticine + mould

Kami juga dapat dark coklat yang ada logo Duchess Place

Thursday, 20 February 2014

Tony Roma's Birthday Gift

Shaya suka makan Ribs kat Tony Roma's
Full slab tu Shaya bleh abeskan 
Kalau waktu tu kelaparan tahap gaban

Masa Birthday Shaya ritu
Shaya g signed up tuk dpt latest promo dr dorang
Pastu dorang kasi Shaya
Belated Birthday Gift
Free Entree

Dan juga ini

If kengkawan nak jugak dpt gift mcm ni dr Tony Roma's
Just register je kat Tony Romas's Website

Penyek

Alice n Acik Adda
Mempenyekkan pipi Khaleef
Abes ilang pipi montel tu


Wednesday, 19 February 2014

Bow

Khaleef ada dpt hadiah
Dari kawan Daddy
Kemeja, seluar panjang n bow

Selama ni bow tu terperap je
Sbb xde majlis yang sesuai nak pakai bow
Kebetulan ada English Wedding
Shaya pun plan tuk pakaikan Khaleef bow tu

Menurut Daddy time nak pakaikan bow ni
Daddy buat Khaleef leka dulu
Sbb kang lau dia tau
Mau dikokaknya bow tu

So far bow tu elok je terletak kat leher
Dari awal pakai sampai la blk umah

Tuesday, 18 February 2014

Wedding @ The Duchess Place KL

Colleague Mummy kawin
Majlis buat kat The Duchess Place KL
English Wedding Theme


Posing before pegi kenduri
Kami keluar rumah lewat jugak
Sbb Khaleef mcm nak tido jer
Masuk dlm kete 
Shaya susukan dia
Nak bagi dia tido

Sampai kat The Duchess tu dah kul 8 lebih
Org dah ramai
Selang 10 min
Pengantin berarak masuk

Kami tak tunggu lama pun
Selesai je mkn
Terus balik
Budak comel dah ngantuk 


Style

Sekarang Khaleef dah pandai nak pakai sunglasses
Ritu Shaya ada belikan dia
Memula dia macam takut2
Lama-lama dia sendiri dah pandai
Nak pakai
Muncung-muncung mulut
Nak bagi spek tu melekat kat idung

Ni dia tengah syok pakai spek Alice
Bila semua org cakap
Wahhh...ensemnya
Mula la gelak malu-malu

Nak ambik gambo dia bukan senang
Sbb dia suka bergerak



Monday, 17 February 2014

Luka

Ada sekali tu
Ntah mcm mana ntah
Kaki Khaleef bleh luka

Memula xperasan pun ada luka
Nak basuhkan kaki dia
Bawak g sinki
Bila kaki dia kena air
Dia punya meraung tu
Mcm sakit amat
Shaya pelik jugak
Sbb Khaleef kalau jatuh
If xsakit dia diam jer

Belek punya belek
Nampak kaki dia berdarah
Terus balut ngan sapu tangan

Bila dia dah tinggal sedu sedan jer
Baru la tengok apa punca berdarah tu
Rupanya
Shaya tercakar kaki dia
Kulit kaki dia tu mcm tersiat
Bila kena air pedih kan
Tu yang dia meraung
Kaki gebu yang berdarah

Sian dia
Lepas melalak
Kasi susu
Terus tido

Sunday, 16 February 2014

#Throwback~Baju

Mak ckp + org lain cakap
Bl baju baby biar beso
Sbb baby kang cepat membeso
Lau bl bj new born bebanyak
Membazir

Makanya
Ini lah yang jd
Bl tak pakai bj newborn




Saturday, 15 February 2014

#Throwback ~Botol Susu

Mcm biasa
Hari sabtu letak gambar Lil Kay Ai
Sebagai kenangan

Khaleef ms baby
Ada ms dia ada mood
Botol pun dia nak pegang sendiri
Tapi Shaya peratikan 
Sbb takut kang tersedak

Fizikal botol yang 4 oz tu
Dgn muka dia
Scale dia
1:1



Friday, 14 February 2014

Birthday Treat

Mcm biasa
Bila birthday mesti ada yang belanja makan

Gambar mlm td
Semasa sesi mengisi perut sampai senak
Kek tak sempat nak mkn
Sbb Lil Kay Ai
Melalak
Mengantuk



Bunga

Semalam
Balik dari lunch kat opis
Dapat bunga ni
Dah dapat agak siapa yang kasi

Surprise yang menjadi jugak
Shaya tak sangka
K akan hantar bunga
Sebabnya
Harini kan V day
So kelazimannya
Rege bunga memang akan mencanak-canak mahal



Thursday, 13 February 2014

Khaleef n Daddy

Asyik muka Mummy n Khaleef jer
Arini keluar muka Daddy n Khaleef plak

Ni gambar masa Mummy dalam pantang lg
Daddy duk bersantai dgn Khaleef

Yang ni plak khaleef umur 5 ke 6 bulan
Kat clinic syifa


Yang ni plak
Gambar sekarang

Dah pandai g mengopi berdua dengan Daddy je
Buat hal org lelaki la tu

My Day ~35

Today is my birthday
A special day
Just for me
Just for me

Today is my birthday
A special day
So come everybody
Sing with me

My friends will come 
We'll dance and play
And have a lot of fun
The sun is out
And I am glad
My day has just begun

Lagu harijadi yg tiap hari Shaya dengar kat Baby tv





Wednesday, 12 February 2014

Kapten Bueh Bossa

Selalu nampak bubble cinonet-cinonet jer
Paling besar pun adalah besar buah durian
Tapi masa party ritu
Dapat jumpa dengan Kapten Bueh Bossa
Bubble dia mmg super duper bosa

Bukan takat budak-budak je yg exciter
Mak n Bapak budak pun sama
Cer tgk gambar Khaleef n Mummy Khaleef
Khaleef seronok pecahkan bubbles tu



Ni dia peralatan yg si Kapten ni guna
Shaya amik dr fb dia

Siapa yg berhajat nak contact Kapten Buehbossa ni
carik fb dia or call je no yg kat atas td

Giant Bendi

Ini bendi bukan sebarangan
Ini benih Champion punya
Bosa amat
3 kali ganda dari normal size

Benih dia mak dapat dr kawan kat kampung
Rumah kami bleh katakan tak putus
Bekalan sayur bendi
Puas makan

Tuesday, 11 February 2014

Kasut

Selalu Mummy letak kasut Mummy jer
Ni gambar kasut Khaleef plak
Nenek yang belikan
Siap ada bunyi lg bila dipakai

Baby Carrier

Umur Khaleef dah 5 bulan
Baru Shaya berani nak kendong dia guna carrier 
Shaya beli carrier jenama biasa-biasa jer
Rege pun less than RM100
Sbb pada Shaya 
Carrier ni guna tak lama mana pun nanti

Masa tu Khaleef xde la berat sgt
So ok lg
Senang la Shaya nak bergerak
Ada waktunya
Sampai terlena Khaleef dlm carrier

Skang Khaleef dah beso
Dah xmau duk diam dlm carrier
Mummy pun dah pack carrier ni
Buh dalam kotak dia blk
N tidokan kat dlm stor
Melekap je kat Mummy

Lena Khaleef tido

Khaleef teman Mummy Shopping

Khaleef lepak kat Coffee Bean ngan Mummy