Friday, 30 September 2011

Spa+Gethhi...

Buat Nana
Sila la tenung lama2 ini gambar yer
hehehehehehe

For dinner smalam
Mls mau mkn nasi sudah
So mkn la ini spagethhi

Tapi yang smalam tu kureng bahan sket
Compare yg Shaya buat time open house ritu
Dia punya mix herbs dia xcukup geng
Pastu zuchini pun tarak
Nyum...Nyum..

Thursday, 29 September 2011

Kiciwa Sesangat

Time tulis ni
Feeling Shaya mcm kiciwa sgt
Album kawin Shaya yg kat melaka
Stil blum smpai kat tangan

Mcm2 kejadian yang jadi
Shaya rs Shaya dah banyak bertolak ansur
Shaya dah cuba memahami situasi pihak yang tersebut itu

Bayangkan majlis bln Feb 2011
Now dah ujung bln Sept 2011
Stil xkunjung tiba
Rs excited nak tgk gambar tu pun dah sisi je ha

Yang Shaya rs terkilan sgt
Setiap kali shaya yg nak kena tnya
Tanya bl dah siap tu smpai Shaya plak yg segan
Takut dikata org
Bayo idak le riban2
Tp duk tnya
K pun dah bising2 coz Shaya g pilih pihak tu
Time bln puasa Shaya pun tnya la
Rupanya pihak tu dah pos
Dia ckp coz Shaya xde ckp pape
Dia ingat Shaya dah dpt

Now td br sms
Pihak sah album tu hilang
Tu pun Shaya gak la yg nak kena tnya dl
Pihak tu xde inisiatif nak bagitau
album tu hilang
Than bl Shaya tnya
Bl plak Shaya nak dpt album br

Jawapan dia
Dia kena tggu pihak citylink byr gantirugi dl 
or pengantin lain kasi byr kat dia
dia xcukup nak print blk
Kos nak bt album tu blk RM300

Shaya terus mcm terkesima kejap
Dia boleh suruh Shaya tuggu lagi
Kenapa after dah tau album tu hilang
Carik la alternatif camne nak carik RM300 tu
Tuk re print blk album Shaya yg hilang

Shaya betul2 mcm
Apa ni
Amik mudah je
Shaya dah bayar baki duit dia
Ini la yang Shaya dapat

Andai pihak yang berkenaan terbaca
Maaf la yer
Ini yang Shaya rasa
Dan Andai nak kata Shaya tak faham kerja photographer ni
Buat makluman
Shaya juga pernah buat kerja ini suatu ms dahulu
Sekian

Yang kiciwa

KSWSK Body Shop Giveaway

Salam semua
Haritu kan Shaya dpt door gift dr Body Shop
Ada sample perfume n voucher skali

Dream Unlimited The Body Shop

Oleh kerana stok perfume Shaya byk lg
So Shaya ingat nak kasi perfume n voucher tu
Pd kengkawan semua
Makanya Shaya buat simple giveaway la yer

Apa yg perlu dilakukan :-
1. Just follow blog Shaya ni
2. Sila berikan id dan email anda.
3.Nak buat n3 ke nak tag ker...terpulang pd kerajinan anda semua
4. Dateline Giveaway ni 9/10/11 ( cantik punya date ni)



Wednesday, 28 September 2011

#Dear Najib For Budget 2012

Since yesterday afternoon
#Dear Najib For Budget 2012
Siapa yg ada twitter sure nampak benda ni trending

Ada yg lebih kpd hal personal
Masing2 punya luahan
Shaya just ckp
Xmo minyak naik n Goverment Service Tax naik

Yang pasti gaji pekerja sektor kerajaan mmg akan naik
Tak banyak sikit
(finger cross)
Tapi...
Pasti akan byk muncul benda2 pelik
Coz nak cover kenaikkan jumlah perbelanjaan tu

Shaya bukan dengki yer
Cuma pd hemah Shaya yg tak bijak
Buat apa diberi kenaikkkan gaji
Andainya ia selari dengan kenaikkan harga brg2 keperluan utama
No point

Silap2 next year
Masuk tandas awam
Dr 30sen jd 40sen or 50sen
Ini mcm mau JV buat bisnes Toi Toi la


Ini Lagi Malatops

Tinggal kan kejap citer Subang Empire kebabooo
Ini lg kebabo punya citer
Buat peminat dessert
Makanan ni bleh bikin rs terawang kejap
Pg tadi Shaya buh gambar ni kan
Pastu Shaya tanya kedai mari ka homemade mari


Jawapan sebenarnya
ialah 2-2
Cam Daddy Ziyyad teka
Beli eskrem + beli waffler gardenia
Gambar cilok dr blog K
Waffler ni skang tgh ngetop
Dia ada 5 perasa
Skang ni K tengah giler mkn benda alah ni
Tu yang kat atas tu
Dia la yang buat

100% hasil kerja tangan K
Dr memanaskan waffler tu
Susun dlm mangkuk
Hias cantik2
Dan seterusnya
Proses membahamnya

Shaya plak hanya memandang
Sebab Shaya tak berapa suka
Ice cream dan benda2 yg berkaitan diatas

K post gambar tu kat FB dia
Adik dia xcaya uols
Sbb dia ckp mcm cantik benau
Mcm gambo iklan

Kengkawan plak rs camne
Cantik ker???
Kui..kui..kui


OMG~Subang Empire Kena Letup

Pepagi dengar news kat radio
Ada letupan kan Subang Empire
Padan la Federal Highway agak sesak


MB Selangor punya tweet
Empire ni tpt peberet tuk sopink ni
Mkn2 pun best gak kat sini


WW~Kedai or Homemade

Cer teka
Kedai mari ka homemade mari

Tuesday, 27 September 2011

Akta

Kat Malaysia ni kan
Rasanya ada beratus-ratus Akta
Shaya tabik sungguh pd lawyer2
Yang bleh hafal smua akta2 tu skali ngan seksyen n sub seksyen dia
Shaya dl 1 semester study
Akta yg berkaitan ngan town planning 
Pun dah mcm benggong
hahahahhaha

Mana nak ingat aktanya
Seksyennya..kajian kesnya
huhhhh...even time tu exam bleh bwk buku
Tapikan after dah faham setiap peruntukan akta tu
Rasa mcm leh bukak consultant
Kasi advice kat org psl hal2 berkaitan land law

Antara kes yg paling Shaya ingat
Kes penduduk setinggan nak mntak hak tanah yg dorang duk menyetinggan tu
Details dia Shaya dah tak ingat sgt
Cuma hakim dia Shaya ingat smpai bila2
Iaitu Sultan Azlan Shah
Penduduk setinggan tu kalah dlm tuntutan dorang
Coz menurut Sultan Azlan Shah
Tiada 1 peruntukan pun dlm Kanun Tanah Negara
Yang menyatakan bahwa penyetingan bleh dpt hak pd tanah yg disetinggan
Tak kira berapa lama mereka menyetinggan
Tanah tu tetap hak kerajaan

Tapi apa yg terjadi sekarang
If kita menyetingan dlm tempoh yg lama
Bl tanah nak diambil oleh kerajaan
Maka akan berlaku la sesi bantahan

Katanya..
Sila utamakan rakyat
Dimana hak mereka as rakyat
Padahal dorang dah syok2
Menyetinggan secara percuma
Tak bayo cukai tanah n cukai pintu
Pung..pang..pung..pang
Mintak pampasan

Pung..pang..Pung..Pang
Dpt pampasan dan rumah lg
Dr mana duit pampasan tu dtg
Tax Payer punya duit
Dr mana duit tuk buat rumah panjang tu dtg
Tax payer la jugak

So peruntukan Akta
Tinggal Akta je la
Semua bergantung pd budi bicara
Sbb akta tu kan kita yg buat
So suka hati kita la kan
~Fikir dan renungkan~
(today kita ilmiah skit yer)


Alhamdulillah Dah Dpt

Syukur alhamdulillah
Walau tak byk mana
Tapi my 1st Says cash out dah ditransfer ke account
Siap tweet Says.dot My lg
Buat yang masih blum kenal
Apa itu Says
Sila rujuk SINI


Monday, 26 September 2011

Donut Kentang Cameron Highland

Aritu kan naik CH
Pastu time Open House bt mix salad buh kentang comel2
So ada la lebihan kentang comel2 tu 
Dah siap direbus dlm esbok
Pikir2 punya pikir
Apa nak buat

So sesi mengoogle resepi pun dilakukan
Maka terjadilah ini
Donut Kentang
Donut Kentang ni mmg giler kentang sedap
Alkisahnya Shaya terbuat adunan yang byk
Oleh sbb kentang tu byk
Maka donut yang terhasil pun byk la
Siap suh K call BFF dia
Yang duk kat sec 15 tu
Nak export donut tu sket

Nak kasi jiran sebelah menyebelah
Haremmmm...jenuh la kita pandang
Nak tegur pun idak
Bak kata K
Kang kering kita duk kasi salam
Bukan dia nak keluar

Tgh duk fikir2 apa nak buat ngan donut
Yang ada dlm 10 ketul tu
Sekali sahabat K called
Ajak dia ngeteh
K ajak je ngeteh kat umah
Ckp Shaya ada bt minum petang
Alhamdulillah...
Terhindar pembaziran


Ni dia resepi donut kentang tu
  • 500 gram tepung gandum
  • 3/4 cawan susu suam (Shaya guna fresh milk dutch lady pastu panaskan kejap)
  • 2 biji kuning telur
  • 1 sb yeast
  • 4 sudu besar gula
  • 3 sudu besar marjerin
  • 3 biji kentang rebus dan dilecek
Mula-mula gaul tepung, gula, marjerin ngan kentang lecek.
Campurkan susu suam, kuning telur ngan yeast ( dibiarkan seketika dan kemudian masuk dlm adunan tepung)
Uli semua bahan sampai sebati.
Tutup adunan dengan tutup periuk or plastik or pape la jangi tertutup
Bila dan naik. tumbuk-tumbuk dough tersebut untuk keluarkan udara dia
Biarkan seketika..
Pastu bleh la uli jd bentuk yg anda suka..kendian goreng n salut ngan gula
Siap sudah

Body Shop Makeover Workshop

Last week
After office hours
Shaya dgn jaya telah menghadirikan diri
Ke Makeover Workshop anjuran Body Shop
Body Shop buat ni tuk member2 dia

Shaya spatutnya bwk Puan Azue
Tapi dekat2 nak g tu
Dia ckp xdpt join
Kendian Shaya tukar partner pd adik Shaya
Dia pulak last minute xpat join
So Shaya dtg sengsorang je la
Nak ajak kwn2 blogger short notice sgt kan

Insyaallah next time if ada lg
N Bleh bwk partner
Shaya akan ajak salah sorang dr kengkawan erk

Aktiviti petang tu
Makeover, buat potrait photoshoot, karikatur
Dan sembang2 psl Body Shop punya product
Oleh kerana Shaya smpai awal
So Shaya siap awal
Dan dpt blk pun awal

Sesi makeover
 Tuk sesi makeover
Shaya punya kejap jer
Coz Shaya xperlukan touch up yang byk

Pastu make over sesi amik gambo
Potrait photoshoot
Mamat dlm gambar tu
Antara kumbang yang dtg
Dia ckp xpe la
Dia just mingle around je la
Coz even ni actually tuk pompuan
So time nak tggu gambar Shaya siap
Kami borak2 je la
Sambil makan2 dan minum2

Selain tu ada sesi wat karikatur
Shaya org 1st yg buat karikatur ni
Abg tu buat cepat tul
Conteng2 sana sini
Dah siap
Dlm 5 min je rasanya
Shaya pesan kat abg tu
Sila jgn buat muka Shaya jd mcm amoi yg tembam
Dan hasilnya adalah
wink..wink..wink..
Siap taik lalat pun abg tu lukis
Sambil tunggu gambar siap
Shaya menjebakkan diri
Dlm arena beli membeli
Dpt diskaun 20%

Pas tunggu beberapa ketika
Gambar Shaya pun siap
Ini la hasilnya

As door gift Shaya dpt ini plak
Tak semua dpt coz limited
Oleh kerana Shaya siap awal
Maka Shaya duk ralit dok perati org
Mcm yg dtg muka pucat jer
Skali dah makeover
Retis pun kalah




Saturday, 24 September 2011

Open House Kami + Info Kincam

Arini ngan esok
Merupakan hari2 terakhir
Tuk wat Open House
Dan Ziarah Raya
Pas keje ni pun
Shaya dan K dah berderet ni
Jemputan Open House nak kena pegi

Kami dah buat last weekend
Tapi cuma Mini Open House je la
Shaya msk je sendiri semua tu
Itu pun
Rasa dah mcm buat kenduri sambut menantu

Blk je dr Cameron relax jap
Terus sediakan bahan nak buat rendang ayam
Keletang..keletung

Pastu buat brownis ngan cake plak
krong..kreng..ting...ting...
dekat kul 2am baru tido

Esoknya
Berperang la msk lauk2 yang lain
Asalnya Mak Shaya nak dtg
Sekali Bespren dia plak suh dia msk
Tuk kenduri cukur jambul cucu pompuan sulung dia
Tapi sib baik la
Adik Shaya ada dtg
So kerja-kerja memotong dah sub kat dia
Masak2 semua under Shaya
K plak duk ngemas2

Ngam2 kul 12noon
Makanan semua dah ready
Shaya siap2 kemas2 semua
Kul 1pm tetamu stat dtg
Smpai la ke mlm

Sesambil melayan tetamu sesambil berkuntau kat dapur gak
Top up makanan yg xcukup
Apapun terima kasih la yer
Bt yang sudi dtg
Busy msk n layan org
Xdan nak amik gambo makanan

*Buat yang xtau apa itu kincam
Sebenarnya kincam ni kudup bunga lily
Yang Shaya mkn tu
Kincam goreng tepung
Ni gambar dia
Shaya pinjam dr blog Juliesamani
Kincam before goreng

Kincam dan siap goreng tepung
Ni plak kincam yang dah kering
Wa pinjam dr blog encik mat gebu
Resepi camne nak msk kincam ni pun ada

Friday, 23 September 2011

Tanah Tinggi

Sempena cuti hari Malaysia
Shaya dan K pegi jenjalan ke Cameron Highland
Shaya awal2 dah aim nak g sopink2 kat pasar malam dia tu
Nak bl jagung n ubi kentang cinonet
 Pastu since kami nak bt mkn2 raya ari ahadnya
So borong la skali sayur2 tuk dibuat salad
Makanya salad time mini open house kami
Sangat la ranggup
Coz sayur2 tu kami import terus dr ladang
keh..keh..keh



Kami stay semalam kat Century Pine Resort
 Shaya booked melalui AGODA
Dpt dlm 200++ sekali ngan bekpes
Tuk Deluxe Suite ngan depan dia ada garden
Dr balcony bilik

Sepanjang beberapa kali dtg Cameron ni
Shaya tak pernah lg try mkn kincam goreng tu
Kat pasar mlm K ada bl
Shaya pun mkn la
Smpai kat bilik after dinner
Shaya dan K rasa mcm mual2 jer
Berlawan2 kentut
Angin sudah menyerang

Tengah duk sembang2
Shaya gelak besau
Sekali terus muntah
Abes semua yg Shaya mkn tu keluar
After tu perghhh lega
Time tu Kami sangkakan maybe ayam golek tu punya angkara

Esoknya
Singgah kejap kat Brinchang nak cari baby carrot
Dan xlupa juga bl jagung rebus n sedikit kincam
Pastu terus turun ikut jln Tapah

Otw nak turun tu singgah minum tea n mkn cake kat ladang boh tu
Than sambung blk perjalanan pulang
Masuk je dlm kete
Tetiba rs mcm angin mencucuk2
Loya semacam
Bgtau kat K
Ni cm nak muntah jer

Sekali amik kau
3 kali K kena stop sbb Shaya muntah
Ini semua bahana mkn kincam
Bl semua makanan dah kuar
Br la rs lega amat

Pasni tobat dah xmo mkn kincam
Angin...menusuk2 perut dan ulu hati.



Sambal Taun

Anak Jowo sure kenal makanan ni
Kira menu pemes la kannn
Sambal Taun Kulit Lembu
Shaya ni half Jowo half Banjar
So ada percampuran koleksi makanan dan bahasa
Ada yg pd org lain agak pelik
Mcm incik K Shaya la
Dia pelik tgk org leh mkn kulit lembu,cili n lengkuas jer
Last weekend Abg Shaya sekeluarga dtg umah
Akak ipar Shaya mmg pure Jowo
So dia telah menapaukan Shaya
Sebalang sambal taun
Kalini dia kata
Sambal tu agak pedas
Sbb dia guna cili merah
So bl duk merangat sambal tu cili dia pecah
Tu yang lebih pedas dr sambal taun time raya ritu

Hari 1st Akak Shaya bwk tu
Shaya tak mkn
Ari kedua pun sama
Shaya cuma duk perangat jer
Coz Shaya suka sambal taun kerang
If yg buh kulit lembu Shaya xsuka sgt
Tapi bl tiba hari ke3 tu
Time duk perangatkan sambal tu
Bau dia punya semerbak
Apa lg
Dekat semangkuk jugak Shaya pulun
Even kepedasan yang amat
Tapi Shaya duk mkn lengkuas dia la


Sambal taun ni tahan lama
Tapi kena perangat tiap hari la
Sebab tu la nama dia Sambal Taun (Sambal Tahun)
Coz mkn tahun kau bleh mkn
(kala tulis ni duk teringat2 sambal ni kat umah)

Bg yang nak resepi sila la google jer
Shaya xpernah msk
Cuma selalu mkn jer

Thursday, 22 September 2011

Nak Let Go Definite Cosmetics

Shaya nak let go bebenda berikut

Definite Hydra Swiss Spa Cosmetic Water
100ml 
Normal retail selling price : RM158.00
Harga kwn2 kat blog : RM 110.00

 
 
Definite Hydra Moiz Face Base
30ml
Normal retail selling price : RM86.00
Harga kwn2 kat blog : RM60.00


Definite Classic Liquid Foundation SPF10
Ultra Dark CQ01A003 
30g
Normal retail selling price : RM125.00
Harga kwn2 kat blog : RM90.00

Berminat sila la email ssalwa@yahoo.com
or tinggal komen kat kotak komen
Semua tu produk baru yer

 

Terma Yang Melampau

Memula sekali
Sila la jgn ada yang berfikiran tertutup yer
Apa yang Shaya nak citer ni
Agak 18SX jugak
 

Ok Memula sekali Shaya kasi tnjuk gambar
Bagi memudahkan pemahanan anda smua
(Mcm exam plak dah)



Bagi tuan, puan, encik dan cik yang bkerja kat site
Tentu dah sedia maklum apa yg Baiya tu buat
Tuk yang tak tau
Secara umumnya
Dorang tengah sedut kandungan air yang berlebihan dlm konkrit tu
Mau kasi konkrit tu cantik je bl dah kering

Dulu after diploma Shaya pernah keje jd C.O.W
Ayat panjang dia Clerk of Work
So mcm2 term yang Shaya belajar
Ada term tu buat Shaya gelak sendiri

Mcm ni kerete sorong ni
Dorang panggil apa tau
PROTON SAGA
Shaya blur2 je time kepala kongsi jerit kat anak buah dia
"Pegi la guna proton saga tu mau angkat batu"
Sambil tnjuk kat kereta sorong ni


Tapi yang paling bikin Shaya gelak besar
Bila 1st time Shaya monitor dorang konkrit
Shaya punya Kepala Kongsi jerit
"Mana lu punya lancau?"
"Tak ada lancau mcm mana mau sedut"

Kalau kengkawan smua terkedu tak?
Dah la kat site tu Shaya je sorang pompuan
Dlm hati
Adakah aku kena sexsual harrasment ni
jeng...jeng..jeng

Agaknya muka Shaya ni tak dpt sembunyikan
Perasaan terkejut tu kan
PM Shaya pun ckp
"Oi..lu misti pikir itu lancau kan"
Shaya buat muka mcm senyum sumbing je la
Pastu PM tu tunjuk
Itu la org site panggil lancau

Shaya pun apa lg
Gelak beso la
Sbb ingatkan dorang suka2 je mencarut
Sila rujuk anak panah tu yer..Tu la dia benda yg dimaksudkan
Dl time keje site
Bahasa Shaya mmg kaso
Bl indon2 tu ngutuk2 Shaya bahasa Jawa
Shaya buat faham
Walaupun sebenarnya ada yg tak faham
Hahahaha...

Vocabulary pencarutan Shaya agak byk yer
Semua sbb tak mo kasi
Indon2 n bangla2 tu naik toncet
Dorang ckp Shaya muka suci
Tp mulut pedas

Dan sebab tu jugak la
Shaya mmg xkan mkn or minum kat kantin site office
Takut kena jampi
hahahahhahaha

Tapi itu dl
Now Shaya sudah tidak begitu lg
Shaya sudah kembali menggunakan ayat2 yg sedap didengar

Wednesday, 21 September 2011

WW~Lepaking

The Gold Plus Nano

Asalnya cuma kereta murah rege $3,000
Kete Tata Nano ni direka khas tuk golongan yg tak berapa mampu
Esp tuk pasaran India

Tapi Tata punya Chairman Bashkar Bhatt
Sudah salut kete tu ngan emas, silver ngan batu permata
Gilar gaban seh
Now rege kete tu dah jd $4.6 million

 
Amik kau...
Rim kete pun emas owkey
Sib baik tayar tu kena guna getah
Lau idak tayar pun dorang bt guna emas dan batu permata
 
Bayangkan kalau kita yg drive kete ni
Aiyoooo...pencuri2 semua dah standby jer
Silap2 pencuri2 smua bergabung demi nak dptkankan kete ni
Cerita lebih lanjut kat SINI