Monday, 31 March 2014

Marah

Shaya tak tau la nape
Lately ni Shaya mcm mudah nak melenting

Insiden 1
Lokasi : Pejabat Tanah Wilayah
Motip : Buat Carian Rasmi

Shaya dtg seawal 1.30pm sbb kat Wilayah LO 
Parking for public very limited
Tak sampai 10 parking bays rasanya
Biasa dtg awal mcm tu insyaallah ada lg parking
Kalini ni
Parking Fulled sbb ada space yang dorang gunakan
Tuk buka gerai jualan
Dammmm
Kena keluar carik parking
Ingat nak parking kat Dayabumi
Terlepas simpang nak U-turn plak
Kena buat another round
Pusing balik masuk Land Office
Dengan harapan ada parking
Hampa
Sudahnya tawakal je parking dekat ngan area Dataran
Masuk Land Office amik no
Hamik kau
No Anda 3158
No Sekarang 3092
Jam ms tu kul 13:56pm
Tunggu punya tunggu
Skali tetiba Pak Guard tutup lampu
Tgk jam dah kul 3.30pm
No Shaya belum kena panggil
Pegi kat kaunter tanya budak tu
Bila nak panggil no Shaya
Budak tu bleh ckp
Eh..Ada org lagi ke??
Ingat dah abes..
Ha..time tu Shaya rasa mcm nak hentak je kaunter tu
Shaya jawab
Dik..akak kau ni duk terconggok tunggu no kena panggil
Tak dipanggil-panggil
Yang tukang bagi no tu pun
Pesal tak tgk last no dia kuarkan bape
Korang ingat akak ni suka-suka jer dtg sini yer

Budak tu stat buat muka takut
Sbb kena marah
(hahahahaha)
Akk dtg esok la kak
If esok lambat akak terus tunggu dekat kaunter Shaya ni
*Shaya terus blah dgn muka sakit hati

Insiden 2
Lokasi : North Kiara
Motip: Site Visit

Tgh syok-syok amik gambar
Dtg sorang security guard ni
Dengan muka kerek dia
Dari mana? Amik gambar buat apa? Sini tak boleh amik gambar

Shaya jawab dengan nada marah
Eh..Kita amik gambar site kita la
Kita owner of this land 
Apsal tak boleh
U orang sekarang ni dah ceroboh tanah kita
Lagi mau ckp kita tak boleh amik gambar
Apa u mau jawab??
Security guard terus blah


Insiden 3
Lokasi : Toll Jln Duta
Motip : Reload TNG

Ntah kenapa ari Jumaat td
Ramai plak yg nak reload TNG
Semua la duk main cilok mencilok
Dan himpit menghimpit
Bukan takat kereta
Bas ngan lori pun sama
Bila dan sangkut dekat 15 min tu
Shaya dah mula 'hangin'
Nak kuar dr laluan reload TNG tak boleh
Sbb keta dah kena block
Terpaksa la teruskan jugak
Skali sampai kat toll booth
Budak tu ckp
Kaunter dah tutup kak

Ha....apa lagi
Kena hambur jgk la budak tu
Shaya bebel la
Masa duk terbuang sejam Q nak reload
Udahnya bl sampai xbleh reload
Budak tu pun redha je la
Sambil suruh Shaya reload kat Shell plak

Ketiga-tiga inseden ni jadi dlm minggu yg sama
Kenapa la Shaya mudah melenting???
Berjoget-joget si tanduk berekor tu kegembiraan

Allahuakbar




Thursday, 27 March 2014

CNN

Satu kesalahan yg kecil
Tapi amat memalukan
If budak kecik
Maybe ada ampun



Kuala Lumpur, Indonesia????

Monday, 24 March 2014

Eat + Play + Love

Budak makin membesar
Macam-macam nak dia cuba
Bila dah dapat kaki ni
Makin byk la benda yg dia buat

Khaleef mmg dr dulu lg
Suka nau benda-benda beroda ni
Roda kat walker tu pun
Dijadikan mainan dia

Weekend td
Sambil bagi dia makan
Bagi peluang dia main
Kemain bersungguh dia memusing roda basikal Daddy
Bila dah bosan
Main rantai basikal pulak
Yang Mummy ni
Duk bising la
Takut jari gebu tu tersepit

Dia..
Makin galak main
Mulut comot sbb makan spageti



Friday, 21 March 2014

7

Dalam hati ada taman
Penuh dengan bunga-bunga 
Yang kembang mekar
Sebab

*
*
*
*
*
Ada 7 tgh on going
Walau pun amount dia xbeso
Tq Nuffnang

Friday, 14 March 2014

Kompromi

Shaya pada dasarnya
Tak berapa suka jugak
Bila budak-budak ni duk leka ngadap ipad

Tapi ipad ngan toddler ni
Dan mcm irama dan lagu
Kat mana-mana pun
Kita akan nampak situasi mcm ni



Kalau tak disua ipad tu
alamat mmg tak senang duduk la 
Bila dah sua pun
Mampu la bertahan sekejap

Kalau mood dia xbaik
Langsung dia xlayan
Kita nak mkn pun xboleh

Tuesday, 11 March 2014

Attire

Sekarang ni Khaleef dah pantang nampak kolam
terus nak terjun jer

Oleh sbb tu Shaya rasa
Elok la dibelikan swimming attire
Sbb lau bj biasa kan dia berat bila basah

Belikan dia yg 1 piece 
Senang nak trus sarung jer

Menagguk Di Air Yang Keruh

Biasanya
Pasti akan ada yg cuba
Mengambil kesempatan dr sebarang keadaan yang berlaku
Samaada hal yang positif ataupun sebaliknya

Ni antara contoh yg tak berapa bagus
Dpt sms ni petang semalam
Ada jugak yg fikir hal keuntungan
Shaya abaikan je sms tu

Pagi dpt plak sms yg ni
Siap tulis correction lg
Maybe sbb dah kena komplen kot
Sbb tak prihatin n fikir nak untung jer

Monday, 10 March 2014

Cara Terhebat

Dulu ada sekali 
Sorang mamat ni
Nak proposed GF dia
G sewa billboard yg dekat LDP tu
Exact location dia
Depan Padang bola PKNS Kelana Jaya

Arini Shaya nampak
Mcm ni plak
Bunting yg digantung kat tiang lampu

Lokasi dia
1st Shaya nampak ms stop kat traffic light
Dekat simpang nak masuk Subang 2
So Sepanjang jln Subang-Sg Buloh tu
Ada la dekat 10 bunting
Last Shaya nampak kat Kota Damansara

Ayat yang tertulis 
My Sweetheart Angeline Ting
Will You Merry Me
(Tulisan Cina)

I Love U
Kevin Low

Tapi Shaya terfikir
Perasan ke GF dia psl Bunting tu
If GF dia drive lane paling kanan dia akan nampak
Tp if dia drive paling kiri
Kemungkinan nak nampak
Sipi-Sipi jer

DIA Yang Maha Mengetahui

Allah Hu Akbar
Dah masuk hari ketiga
Masih belum jumpa lg

Shaya yg 'jauh' ni pun rasa sayu dah hiba
Apatah lagi ahli keluarga mangsa terlibat
Mau dah kering air mata dorang


Sekarang ni
Semua berharap pada keajaiban
Dan pada waktu ni jugak la
Semua akan memohon pada DIA yang mencipta
Kerana sesungguhnya
Dia yang maha mengetahui

KUN FAYA KUN

Thursday, 6 March 2014

Khaleef N Nuar

Mummy duk adjust rambut anak Mummy
Dari bergelung-gelung
Kepada rambut smart
Mummy up kan jambul
Ada mcm Nuar Jain tak
 

Google
 



Tuesday, 4 March 2014

4129

4129 ni adalah kod tuk buah Apple
Apple Fuji

Stat je masuk setahun
Khaleef dah tak mau makan bubur
Dah jemu agaknya
Semenjak tu makanan asasi dia setiap hari
Dah bertukar kepada Apple merah
Setengah biji Apple setiap hari
 
Mula-mula dulu Shaya main beli je la Apple tu
Tak tgk kod dia pun
Bila terkena yang masam
Mmg Khaleef xmau mkn
Terkena yg manis tapi keras
Khaleef makan tapi tak banyak sgt
Sbb dia mcm terkial-kial nak kunyah
Dapat yang manis dan raggup
Setengah biji bleh abes sekali makan

Bila dibelek dan diperatikan
Apple yang manis dan ranggup tu
Kod dia 4129
Dia ada yg dr USA
Ada yg dr Africa
Kalau yg dr USA tu kena pilih yang betul-betul merah
Baru dia ranggup
Tapi kalau yg dari Africa
Yang separa merah pun ok

Nak carik Apple ni plak
Jenuh jugak
Selalu Shaya bl kat MBG
Sbb kat kedai-kedai lain
Sgt jarang dpt jumpa

Monday, 3 March 2014

Catuan Air

Daerah-daerah dlm kawasan Jajahan Negeri Selangor
Tgh kecoh psl catuan air berjadual
Alhamdulillah kawasan Shaya masih belum kena catu
Setakat pagi td
Air masih deras lg
Tak tau la if blk nanti air dah halus

Shaya ada jgk tadah air
Kot la air tak ada secara mengejut
Hari Sabtu tadi kami dah plan
Nak kuarkan balik
Kolam Khaleef tu 
Tuk buat tadah air

Bila dah tak ada air ni
Mcm-mcm benda la yg jadi payah
Nak makan pun payah
Sbb nak msk nak guna air
Even nak msk megi pun kena guna air

Ni ada bdk opis Shaya ckp
Jenuh la mcm ni
Kang sure pinggan mangkuk bertimbun-timbun
Shaya jawab apa susah
Mkn pakai pinggan polystyrene jer
Dah abes terus buang
Yang mana yang tak berkuah tu mkn pakai pinggan kertas
Minum pun sama
Guna cawan pakai buang jer

I likeeee

Minggue lepas ada 4 iklan jer
Arini tgk
Dah ada 5 iklan plak
Suka...suka...

Walaupun amount dia xde la riban-riban
Tapi Shaya tetap happy