Monday, 29 August 2011

Kisar

Tiap kali nak raya mesin blender mmg byk bjasa.. 
Sbb nya punya la byk bawang, halia, cili, lengkuas ngan serai nak kena kisar.. 
Xcaya cer tgk gmbar yg sy tnujuk ni. 
Pernah sekali tgh kisar smua bhn2 tu blender tu meragam dia punya motor rosak xmo gerak.. 
 Jam itu jugak pg kedai bl baru.. 
Lau idak ada la yg jd mngsa nak kena tumbuk pkai lesung batu

Saturday, 27 August 2011

Fuh Lega

Arini Shaya keje lg
Half day je pun
Sok br blk kg.

Kan smalam Shaya bt n3 psl sms adik Shaya
Psl bj raya yg siap selai je tu
Mlm td gigih g umah ucu
Amik bj raya ngan kuih raya

Punya la lega
bl tgk plastik tu beso
Sbb maksud dia bkn selai la bj yg siap
Siok la Shaya berbaju br nanti
cer kira ada bape helai tu bj raya Shaya
batu permata berlian..hahahhaha

Friday, 26 August 2011

Perbualan Raya Kakak & Adik

 Sms antara Shaya dan Adik Shaya Adda
Memang bleh bikin mak sentap nokk
Sedih pun ada

Sila jgn tkejut 
Sbb bahasa gurauan kami mmg cenggitu






Sabtu br nak g amik bj kat adik Shaya yg kat Subang nun
Kalau btul siap selai jer
Memeng nak kena potong elaun sara hidup
Budak Adda tu

Ni la nasib kakak si tukang jahit
Bj orang smua dia siapkan
Bj raya kakak dia
Nan Ado tau

Thursday, 25 August 2011

Official Iftar 5 @ Concorde Hotel

Ini adalah consider last official punya Iftar
Pergh...Jenuh gak la
Tu pun Shaya adjust kasi selang sehari
Lau idak
Tak tau la apa yg bakal jadi
Kali ni buat kat The Melting Pot Concorde Hotel
Ni my 1st time iftar kat sini
If lunch or dinner dah tau apa menu yg wajib ada
Tapi tuk Iftar
Shaya xde la letak apa2 harapan
Kurma

So far menu dia Shaya puas hati la
Next year insyaallah
Tpt ni bakal menjadi pilihan lg

Sepanjang buat sesi iftar pusing hotel
Ni la hotel yang Shaya jumpa
Served Sup gear box
Semangkuk beso tu tuk sorang mkn
Siap kasi straw tu suh sedut dia punya 'candu' tu
Cenggini rupanya
(gambar kabur sket)
Sup gear box
 Antara menu lain
My 1st plate

Paksa

Semua Staff dipaksa amik cuti
Kesian pd yg baru je keje
Unpaid la
Buat yang muslim
Its ok la sbb nak blk raya
Bkn yang non muslim
Bising2 jgk la

Sama kes mcm Shaya dl
Bising2 kena paksa amik cuti
Tuk CNY
Kejadian tu ms Shaya memula join keje
Dah la cuti xde
Dipaksa n dipotong gaji
Ada sedikit ketidakadilan kan disitu


Apapun Shaya asalnya mmg plan dah pun
Nak cuti senin tu til khamis
Jumaat dah kojer
Tapi K suh extend lg sehari
So sabtu le keje
Masuk opis half day

Wednesday, 24 August 2011

Sesi Menjala

After Celebrate Bday K
Shaya pun buat sesi penjalaan Hari Raya
Hasil tangkapan agak memuaskan
hahahaha

Dlm pd Shaya menjala kasut
K suruh si mulut boyer dia tu
G kaco awek2 CR tu
Abes bertempiaran dorang lari
Udahnya yang berjaya ditangkap cuma sepasang
Si hitam manis yang pandang tak jemu

Shaya mmg dah aim awal2 
Memang nak carik yg si itam manis
Tuk senang Shaya suaikan ngan smua bj
Pastu plak si itam manis Shaya yg dl
Ntah ilang kemana time kenduri kwin

Kasut raya kenkawan kaler apa plak

Iftar Ke 23 ~Chaiyo Bistro

Petang Semalam
Shaya dan K
Berbuka Caiyo Bistro kat Sg Merab
Semua sebab mood nak msk dah tak mari
Hahahahahhaha

After 1st time cuba mkn kat sini
Time blk dr Putrajaya dl
Terus tekak ni mcm gemo je menelan 
Makanan kat situ

Lau nak ikutkan 
Semalam tu kali ke dua la kami iftar kat sini
Cuma yg ritu sampai awal sgt
Mls nak duk melanggut lama sgt
So tapau jer
Makan kat umah

Smalam kami smpai dlm pukul 6.40 rasanya
Oder menu2 yang wajib n paling peberet
Kerabu Mangga
So far Shaya rs 
Ni la kerabu mangga yang terbest kat area Bangi tu
Rasa manis, masam n lemak2 dia cukup
Kacang dia pun akk tu goreng elok jer
Idak le mcm stgh tpt
Ada yang hanget ler..
Rs mcm kacang tu tengek ler

Ikan Kembung Goreng 3 rasa
Ni pun sama gak menu wajib
Asalnya dl K yg suka
Now 2-2 dah suka


Selain tu ada gak la
Menu tukang lengkapkan menu wajib
Telur Bungkus

Kailan Ikan Masin
So far Kami memang puas hati la makan kat situ
Rasa pun sodap
Rege pun tak mahal

Tuk menu iftar kami smalam
Skali ngan 2 pinggan nasi 
Serta air nescafe o suam n air tembikai
Semua cuma RM24.00 sahaja
Lau nak msk semua tu
Silap2 kos dia pun mau lebih 

Ttetiba kecur air liur duk tenang2 kerabu mangga tu
Harap kawan-kawan lain bersabar yer
Sape duk dekat ngan area kedai ni
Petang ni leh le singgah

Buat yang tak berapa pasti kat mana tpt ni
Sila la refer simple map yg Shaya attached ni
Map ke Caiyo Bistro

WW~ Ur Curve

I'm BOLD Curve
How Bout U?
*
*
*


Tuesday, 23 August 2011

Dia ID Consultant Kami

Wanita sarat mengandung maut

JEMPOL 22 Ogos – Seorang ibu yang sarat mengandung tujuh bulan maut selepas kenderaan pacuan empat roda yang dinaiki bersama suaminya dirempuh oleh sebuah lagi kenderaan di Kilometer 15 Jalan Bahau-Keratong dekat sini, malam tadi.
Dalam kejadian pukul 10 malam itu, mangsa, Lai Siew Chin, 37, mati di tempat kejadian selepas mengalami kecederaan serius di kepala dan badan manakala suaminya, Lai Cheon Kee, 37, pula cedera parah dan kini dirawat di Hospital Kuala Pilah.
Ketua Polis Daerah, Supritendan Mohd. Sabri Muhamad berkata, tiga lagi penumpang yang menaiki kenderaan jenis Honda CRV tersebut merupakan adik mangsa turut cedera dan dirawat di hospital yang sama.
Menurutnya, kemalangan berlaku ketika keluarga itu dalam perjalanan dari arah Ladang Geddes dekat sini menghala ke Kuala Lumpur.
“Siasatan awal mendapati, sebuah kereta jenis Perodua Kancil yang dipandu seorang lelaki dilanggar dari belakang oleh sebuah kereta Proton Waja.
“Pelanggaran itu menyebabkan kereta Kancil itu terbabas ke laluan bertentangan lalu merempuh kenderaan dinaiki keluarga mangsa,” katanya di sini, semalam.
Ujarnya, rempuhan itu menyebabkan kenderaan mangsa hilang kawalan lalu melanggar tiang elektrik sebelum terbabas ke dalam ladang sawit berhampiran.

Sumber : Utusan Online

Kami panggil dia KEN
Td during lunch hour ada yg g melawat dia
Xsilap kat Hospital Sunway Medical
Kesian kan
Kehilangan isteri terchenta dan jugak anak

Official Iftar 5 @ Singgahsana Hotel~Value For Money

Shemalam sesi mengiftar diri lagi
Kali ni kat Singgahsana Hotel Petaling Jaya
My 1st time Iftar kat sini
Memula masuk nmpak dia punya hall penuh
Dengan umat manusia
Rupanya ada sesi meraikan anak yatim jugak

Menu buffet iftar kat sini
Adult RM65 nett
Child 7 till 12 years old RM45.50 nett
Senior Citizen 55 yeard old and above RM45.50 nett
Child below 7 years old FOC
Setiap 5 booking akan dpt 1 complementary voucher
Yang kita leh dtg tuk kali kedua n mkn FREE
Complementary voucher
Kat Singgahsana lauk2 dia pun bleh tahan sedap
Org kata mmg value for money la
Dtg iftar kat sini
Padan la ramai org jer

Paling best
Ni kira 1st time Shaya jumpa
Hotel yg hidangkan telur ikan goreng
wallah..
nampak tak ada telur ikan goreng dlm pinggan tu
Kiranya menu-menu kat Singgahsana ni
Sedap2 belaka la
Bakso dia sedap
Kambing golek dia
Nmpk sgt garing n juicy
(Shaya xmkn kambing so skodeng je la)

So if ada yang berminat nak buka kat sini
Sila la call
Najah Sharina Binti Zulkifli
Sales & Marketing Executive
KUB Singgahsana PJ Sdn Bhd
Persiaran Barat Off Jln Sultan
PO Box 512, 46760 Petaling Jaya
Selangor Darul Ehsan
Tel : +603 - 79562100
Fax : +603 - 79542041
Mobile : 012 - 6677276
www.hspj.com.my

Monday, 22 August 2011

Birthday Celebration @TGIF

Lau tahun Lepas
Bday K Shaya n Geng Komplot
Celebrate Bday dia kat KAGUMAS
Tahun ni
Oleh sbb Shaya punya jadual official iftar tu penuh
This year celebrate kat TGIF Alamanda
Iftar berdua jer

Itu pun kena dtg awal
Coz yg booking tru call dah penuh
Tinggal yang walk in jer
Iftar kat TGIF ni
Dia kasi la complementary kuih2 n sup
Buffet Area
Menu Buffet haritu
Potato,french bean n turnip salad. Sedap ye salad ini

Ketayap, garlic bread n keropok ikan. Ketayap itu kulitnya tebal dan inti amatlah hampas kelapa
Tomyam Sayur. Tomyam ini juga mabeles
 Buat sape2 yang plan nak g mkn kat TGIF ni
Di nasihati amik la dl menu buffet tu
Sbb mmg dia topup
Tapi mcm tomyam sayur tu dah jd sup bawang jer
Shaya g jala awal2 semua sayur dia
mihahahahahaha

Ni plak main course kami

Braised Short Ribs
Braised Short Ribs pada hari itu kuahnya agak masin.
Begitu jua mashed potatonya.
Almaklumlah chefnya berpuasa
Time buat gravy
Dimaafkan la

Chicken and Shrimp Diablo
Sedap cuma pasta tak berapa lembut. 
Udang dia beso-beso melingkau dlm pinggan
Sos dia mmg sodap

Pas abes makan2 smua
K dapat la complementary eskrem
Sempena birthday dia
Staff TGIF nak nyanyi tuk K
Tapi K malu
hahahahahah
So dia ckp
Tak payah la

Ni dia hadiahnya
Friday's Sundae
Shaya sudah pasntinya la
Tumpang sesudu 2 sudu
Makan eskrem tu
Sbb kan ada caramel maka
Rasanya amatlah manis
Shaya kan bkn pengemar eskrem hatta coklat or caramel
Makanya K la yang abeskan eskrem tu

Oh ya
Sila la join E-Club TGIF ni
Dan adan berpeluang tuk menang
Meal voucher bernilai RM100

Tanda Ingatan

Dulu zaman muda remaja
Berlawan-lawan
Siapa yg dpt kad raya paling banyak
Sape dpt kad raya yang paling beso
Paling sedap n kuat lagu dia
Shaya pernah dpt kad raya sampai 2 dozen
(Kengkawan sure lg banyak kan)
Leh kata tiap hari posmen akan dtg anta kat umah
Tapi itu smua dulu
Sebelum sms raya berantai menjadi pilihan
Ckp psl sms berantai ni
Shaya pernah create 1 sms raya
Pastu Shaya cakap kat kawan Shaya
Ni silap2 sms ni dtg blk kat aku
Sekali betul kau...
Patah blk kat tuan dia
Mihahahahaha

Dlm pd duk bersms berantai tu
Syarikat Shaya still lg mengamalkan tradisi
Anta kad raya
Jenuh gak la tangan nak sign semua kad tu
1st batch kad raya
 Time nak sign smua kad raya ni
Shaya guna pen dakwat basah
Sekali kertas tu jenis yg glossy
Abes jd mcm sememeh 
Bl dakwat tu blum kering

Sudahnya
Shaya kena kirai-kiraikan pas sign
Nak kasi dia kering
Jadi la mcm ni
2nd batch kad raya
Kengkawan ada dpt kad raya?


Saturday, 20 August 2011

Bulan Mengelilinggi Kaabah

Mlm td before tido
K ckp sok dia nak bangun awal
Dia nak tgk langit 
Sbb dia ada nmpak post kat wall sorang kwn dia
Bunyi dia mcm ni

Daripada Dato Mazlan astrology .. Malam ni di Mekkah jam 3.25 a.m (pagi) , bulan akan mengelilingi Kaabah .. dan langit akan bertukar menjadi biru cair (terang jadinya) . Dan masa inilah saat saatnya doa kita dimakbulkan .. Benda ini terjadi selepas 10 juta tahun .. Sila sebarkan perkara ini kepada kawan kawan .. Mekkah 3.25 pagi , Singapore , Malaysia 8.25 pagi (Sabtu Pagi)

Pagi ni time siap2 nak g keje
Shaya jengah dr tingkap bilik
Shaya nmpak langit mcm clear jer
mcm ni
 


Shaya amik 2-2 gambar ni time panaskan enjin kete

Sampai opis Shaya google pls
Betul ke kenyataan tu
Dan Shaya jumpa ini

Antara petikan yang ada

Berikut adalah kenyataan daripada pihak planeterium negara sendiri mengenai sms palsu tersebut dan mengeluarkan fakta bahawa sms yang tersebar tu adalah palsu.
Tuan/Puan:
Salam sejahtera.
Hari ini pihak Planetarium Negara telah menerima banyak panggilan tentang sms yang orang awam terima. Sms adalah seperti berikut:
Daripada Dato Mazlan astrology .. Malam ni di Mekkah jam 3.25 a.m (pagi) , bulan akan mengelilingi Kaabah .. dan langit akan bertukar menjadi biru cair (terang jadinya) . Dan masa inilah saat saatnya doa kita dimakbulkan .. Benda ini terjadi selepas 10 juta tahun .. Sila sebarkan perkara ini kepada kawan kawan .. Mekkah 3.25 pagi , Singapore , Malaysia 8.25 pagi (Sabtu Pagi) ..
Berdasarkan Peta Bintang di Mekkah pada 20 Ogos 2011 jam 3:25 am (seperti attachment). Didapati kita berpeluang melihat 67.88% Bulan di langit (Bulan terbit pada jam 22:43 pm di timur dan terbenam pada 11:21am di barat). Bulan berdekatan dengan planet Musytari (Musytari terbit pada 22:43 pm dan terbenam pada 11:25 am). Dan tiada fenomena astronomi yang berlaku pada waktu tersebut.
*Waktu mengikut waktu di Mekkah
Sekian dimaklumkan.
Terima kasih.
Chen Chen
Pegawai Sains

Planetarium Negara,

Agensi Angkasa Negara


Which one which la kan
Kita tungu if keluar dlm newspaper or tv
Mmg betul la fenomena tu terjadi
If bukan makanya
Sah la kenyataan tu palsu



Friday, 19 August 2011

Pre Celebration

Pre Birthday celebration
Lokasi : Tutti Frutti Sec 8 BBBangi

Royal Red Velvet
 Kenapa ada 1 cup jer
Kerana Shaya adalah seorang perempuan
Yang bukan pengemar ice cream hatta coklat
Tetapi suami Shaya adalah yang sebaliknya

Makanya
K beruntung dlm semua keadaan yang melibatkan
Penglibatan ice cream dan juga coklat

Time K pilih-pilih tu
Nampak offer menarik ni

Ladies Day on Tuesday
So buat penchenta Tutti Frutti
Sila la yer
(ini iklan tidak berbayar)