Wednesday, 30 March 2011

Sihatnya....

Shaya kan mmg obses dengan sandwich SUBWAY
Lagi2 dengan Subway BMT

Google

Disuatu pagi yang hening
Tetiba rasa nak mkn sandwich
Tapi roti parmeson oregano tak ada
Chicken toast pun tak ada
Yang ada cuma roti wheat and carrot jer

Dengan segala bahan yang ada seperti roti, telur rebus, cheese, mayo, timun, tomato dan salad
Shaya telah membuat sandwich ini
1 set tuk Shaya
1 set tuk K
Very healthy and filling...
Sesuai untuk mereka yang berdiet

Home made sandwich

Tuesday, 29 March 2011

Insurans Oh Insurans

Memula skali shaya ni bukan la nak jual insurans yer
Tapi moh le kita fahamkan apa maksud insurans ni dl

Insuran, dalam perundangan dan ekonomi, adalah bentuk pengurusan risiko terutamanya digunakan bagi jaminan terhadap risiko kemungkinan kerugian kewangan. Insuran ditakrifkan sebagai peralihan samarata risiko kemungkinan kerugian, daripada satu entiti kepada yang lain, sebagai pertukaran untuk bayaran dan tugas bagi penjagaan dan difikirkan sebagai satu jaminan dan diketahui kerugian yang kecil untuk mengelakkan satu kerugian yang besar, kemungkinan yang mendatangkan kebinasaan (kemusnahan). sumber wikipedia


Shaya nak cerita psl org yg jual insurans
Buat mereka2 yang jual insurans
Sila la dengar luahan hati shaya ni yer
Bukan bermaksud untuk buruk2 kerjaya korang
Or memandang rendah atau yang berkaitan dengannya yer
Cuma sila la fahami apa yang shaya rasa

Memula shekali Shaya nak bagitau
Shaya pun tau kebaikan dan kepentingan membeli dan memiliki polisi insurans
Shaya juga mempunyai kawan yang menjadikan kerja menjual polisi insurans ini
Sebagai profession mereka
Dan mereka berjaya dengan kerjaya pilihan mereka
Shaya tumpang bangga dengan kejayaan kawan Shaya itu
Juga Shaya kagum dengan cara dia mengambil hati 
Bakal pembeli polisi insurans dia

Shaya yakin situasi yang bakal Shaya tulis ni
Dialami oleh ramai orang
yang mana pihak insurans call kita utk offer polisi insurans

Shaya macam dah tau trend dorang ni
Dorang akan call dekat2 waktu lunch or after 5pm
Mula-mula dl Shaya just ckp 
Tak pe la Shaya tak berminat

Tapi bila dah kerap sangat dorang ni call
Boleh dikatakan tiap 2 minggu mesti ada wakil syarikat insurans yang call

1 day Shaya tanya orang tu
Macam mana awak dapat number Shaya ni
Dia ckp maybe ada kawan2 "Cik" yang kasi number "Cik"
Ok fine..Maybe betul

Next day wakil syarikat insurans lain plak call
Shaya dah start hangin
Shaya tanya jugak
Mana dpt number Shaya
Jawapan dia..Dari databased kami "Cik"

Dengan nada suara yg agak keras Shaya jawab
If awak call shaya lg tuk offer insurans
Shaya akan buat report sebab shaya tak pernah kasi kebenaran tuk korang jadikan number Shaya database
(garang tak Shaya???)
Shaya ingat lepas kejadian tu takan ada la yang call Shaya lagi

Last week
Tahap kesabaran Shaya mcm dah sampai kemuncak
Ada private call kat hp Shaya
Oleh kerana during office hours
Shaya pun jawab je la
Takut mana tau orang authority yang call psl projek kan
Shaya ni kejenya dealing ngan banyak authority
Skali nak orang nak jual insurans

Ayat memula baik la tanya
"Cik" ada masa sket tak?
Bila Shaya terus ckp
Its ok la yer..Shaya tak free n tak berminat
Mamat terus je cakap
Kami nak offer "Cik' Voucher sekali ni
Bukan senang orang nak kasi voucher percuma

Ayat dlm hati Shaya
Hello...takat voucher shopping yang bape hengget tu
Takdenya aku nak heran
(ni ckp dlm hati yer sbb kita kan kena jaga tutur kata dan tatasusila kita)

Dlm situasi sebenar
Shaya pun ckp la
Takpe Shaya tak berminat
Mamat tu bleh plak teruskan bebelan dia
Offer mcm2 voucher
Shaya terus menyelit je potong janji2 manis dia tu
Shaya cakap dengan begitu tegas
Encik...Shaya kata tak pe..tak per la
Shaya tak minat

Shaya terus je cut line walaupun mamat tu stil membebel
 Shaya ingat dah habis la kisah jual insurans tuk hari tu

Rupanya tidak
Esoknya still ada lg private call tu
Shaya biarkan jer
Malas nak jawab
If org authority, lawyer or banker yang call
Shaya tak jwb dorang akan sms or tinggalkan voice mail

Setelah 3x call shaya tak jawab
Shekali ada incoming call dr phone opis
Shaya tak rs sangsi terus je jawab
Ingat org luar call psl projek
Rupanya agen jual insurans
WTH ni...

Shaya macam terkejut sangat
Terdesak sangat ke dorang ni
Sampai dah tuka strategi call opis plak
Shaya tanya mana dpt number
Jawapan yang sama
Dari databased

Apa ni???
Semua agen insurans share same databased ke apa?
Yang paling Shaya tak suka ialah
Pesal nak kena call opis plak
Ganggu orang nak buat keje la

Kalaupun Shaya nak bl insurans
Shaya takan closed deal tru phone
Terbakar telinga akak ni dik non
Nak dengar explanation yang panjang berjela tu

Dan yang paling utama
Shaya akan carik agen yang Shaya kenal dan Shaya percayai
Ini ada ke patut
Suka2 je nak ajak jumpa tuk explain details
pleaseeeee la...
Skang ni bahaya ye dik non
Nak main jumpa2 jer org yg kita tak kenal

Sekian luahan hati shaya
Buat penjual insurans yang berkenaan





Saturday, 26 March 2011

RM64 for Window/Diecut Hardcover Photobook

What happen to good old photo albums? 
UPrint is bringin it back with a modern twist - photobooks.
RM64 instead of RM95 for Window/Diecut Hardcover Photobook from UPrint, Shah Alam

Thursday, 24 March 2011

Ketuk2 Seafood

Amaran awal buat seorang Mak Yong iaitu Lieya Latif
Maafkan akak mu ini yer
Andai tetiba terasa nak makan seafood mcm ni

Buat Puan Azue , Pixie 
Jom la kita kesini bila2 free nanti

Last weekend kami pulang ke kampung Shaya
Otw nak blk ke Bangi
Kami pun shinggah makan kat Kuala Selangor

Lokasi shebenarnya adalah Bagan Pasir Penambang, Kuala Selangor
Restaurant ni dah byk kali org tv datang
JJCM ada, Program 3 hari 2 mlm ada
Percutian budget pun ada
Ho Cak pun ada

Oh ya
Owner restaurant ni cina
So bagi mereka yang hanya makan kat restaurant yang ada tanda HALAL
Restaurant ni xde yer
Shebab dia ada itu lambang Tiger (beer)
Tapi kedai ni Pork Free

So pada yang kurang yakin
Nasihatkan tak payah la mencuba
Shebab bila was-was dah jatuh hukum lain kan

Nama restaurant ni ialah
 River View
credit to hot screensaver.com

Shebab per nama dia mcm tu
ia adalah restaurant ni mengadap Sungai Selangor
(info dr hot-screensaver.com )
Waktu kami makan tu dlm pukul 6pm
Nampak la sunset
Memang cantik
credit to hot-screensaver.com
credit to hot-screensaver.com
Menu kami pada petang tu adalah
Udang kertak @ Mantis prawn dengan cili kering dan halia
Udang ni Shaya yang pilih
Tapi yang kat sini agak kureng skit
compared dengan yang kat Sg Burung
(next time yer Shaya bt n3)

Pepahat tumis
Ni pun Shaya pilih
Dah lama shaya nak mkn benda alah ni
Paling kuat dia punya rasa nak mkn 
Pas tgk Lieya mkn kat Bagan Lalang
Akak tergoda dikkk
Rasa dia pun ok la

Tapiiiiii
Shaya tetap terkenang
Kesedapan pepahat kat Equatorial Hotel KL

Main dish~ Ketam msk susu + kari
Ni K yang pilih
Shuka benau K makan ketam ni
Ketam ni ada partner dia iaitu
Roti yang dibuat sendiri oleh taukey kedai
Roti akan dicicah ke dlm kuah ketam tu
K sangat suka makan roti ni cicah dengan kuah ketam tu
K tak berapa shuka nak mkn Ketam tu
Shebab dia xsuka nak kopek2 ketam tu
So siapa yang untung?
Sila fikir ye kawan-kawan
hehehehehe

Untuk makan ketam tu perlukan additional tool mcm ni

Peringatan
Shekiranya ada hajat nak makan guna alat ni
Sila jgn pakai bj yg warna cerah-cerah
Sebab kuah dia akan terpecik-percik ke baju
if nak jugak pakai kaler cerah
Sila la pakai bip apron mcm baby tu
hehehehehe

Jumlah yang kami byr tuk dinner petang tu ialah
RM51.50 sahaja
Selain menu2 kat atas tu kami order 1 pinggan nasi
Sayur baby kailan
2 gelas cold chinese tea n 1 gelas air suam

Kami rasa sangat puas hati dengan harga dan menu kami

Wednesday, 23 March 2011

Chocolate Chunk

Alkisah
Kejadian berlaku di malam hari Isnin
Shepasang shuami isteri sedang menonton TV
Tiba-tiba si isteri bertanya kepada suami
Yang lapar tak?
Nak makan pape?

Suami dengan senyum kepit menjawab
Laparrr
Si isteri menjawap
Dah tau lapar pesal diam-diam
Shaya tak mau menyusahkan awak jwb si suami

Dikala itu jam sudah menunjukkan pukul 11 malam
Maka si isteri dengan penuh patuh
Menuju kedapur menyelongkar
Bekalan hidup di dalam gerobok

Maka terjumpa lah 
Makanan ajaib ini
Bekalan dibeli di Jaya Groceries Subang Empire

Kenapa si isteri ckp ni adalah makanan ajaib
Shebab cara nak buat sangat mudah

Bahan dia adalah
1. Sekotak tepung Chocolate chunk 
2. 1/4 cawan minyak ( si isteri tuka kpd butter yg dicairkan)
Shebab tukar si isteri akan sakit perut mkn cake yg buh minyak masak
3. 3 sudu makan air
diulang 3 sudu sahaja yer
4. 1 biji telur ayam

Semua bahan td si isteri adun sampai sebati
lebih kurang dlm 5 min
Hasilnya adunan penuh kasih sayang itu rupa dia mcm ni
Hasil setelah dibubuh dlm loyang
Shelepas itu si isteri buh adunan tu dlm oven selama lebih kurang 25 minit
Oven kena pre heat dl yer

Dan hasilnya adalah seperti ini
Baru kuar dari oven. Nampak kesan mata pisau tu..
Hasil yang telah dipotong kecil 

Amatlah mudah membuat chocolate chunk ini
Dlm ms 30 min dah dpt hasil yang boleh dingap dengan penuh kegembiraan

Tuesday, 22 March 2011

World Water Day 2011


Tema bagi Hari Air Sedunia Tahun ni bunyi dia sungguh mencabar

Air Untuk Bandar: Keperluan dan Cabaran.

Adakah kita shemua bersedia?

Marilah kita tingkat tahap kesedaran dan keprihatinan kita terhadap isu ni

Ni official website yang kita leh tambahkan sumber ilmiah kita

http://www.worldwaterday2011.org/

 

Pagi ni hujan turun mencurah-curah

Rahmat dr Allah

untuk keperluan kita semua

~KERANA TUHAN UNTUK MANUSIA~

 


Monday, 21 March 2011

Wadei

Bekpes arini
Kidnap dari kampung shemalam
Shaya simpan dlm freezer dl
Pagi ni baru panaskan
Wadei mak buat memang terbaekkkkkk
Walaupun buat shemalam mkn harini
Shaya tak kesah

Sunday, 20 March 2011

Birthday Giveaway

Dateline: 6th April 2011

Happy belated bday Zack
Moga senantiasa dlm rahmat dan lindungan Allah
Dan senantiasa bahagia n sejahtera disamping org2 yg Zack sayang
Amin

Friday, 18 March 2011

Bekalan

Ini la dia bekalan shaya dikala kesesakan lalulintas diwaktu pegi dan balik keje. Shelalunya shaya akan bl bekalan ni bila shaya stop kat petrol station tuk isi minyak.Bekalan ni amat berguna shekali untuk mengisi perut shaya yg kelaparan. Kawan2 shemua ada buat mcm shaya tak?
via iphone

Thursday, 17 March 2011

Jarak vs Masa

Harini Shaya dtg Office shekali dengan K
Shebabnya K ada conference kat MATRADE
So memula kena anta kerete K g Office dia dulu
Than baru gerak naik kete Shaya

Kami kuar umah dlm pukul 7.50
K memang plan nak kuar umah awal shebab takut jem 
Almaklumlah kebiasaannya
Dari Bangi nak ke Sri Hartamas ni
Campur tolak dengan jem yang melampau
Mau sejam gak la perjalanan
Lau takde pape 30 min dah leh shampai

Untuk minggu ni Shaya drive kete adik Shaya
Nama kerete tu CHIBI MURUKO
Dimanakan shebegitu shebab kecomelan kereta itu
Kereta Shaya dipinjam oleh adik Shaya buat shementara waktu
Mmg chumel la bila K yg drive kete chumel itu
hehehehehehe

Before tol Sg Besi ada 1 insiden berlaku
1 kete MYvi sudah langgar itu devider
Abes bhg depan dia remuk
Nasib baik kami shampai kejadian tu br berlaku
Maka tershelamat dr kena jem

So after Tol jln clear
Kat federal Highway pun traffic smooth jer
Wah...manyak siok ini mcm kalau hari2

Kami Shampai kat office shaya dlm pukul 8.40am
Ngam2 jer 30 min dr Bangi
(Masa dikira bermula dr office K)

So shiapa kata umah Shaya dengan office jauh?
hehehehehe

Shebenarnya kdg2 umah kita mmg sepelaung je dr office
Tapi dishebabkan byk nau rintangan aliran traffic nya
Maka masa yg kita amik nak ke office tu akan jd panjang

Ada yg umah jauh dr office
Tp dishebabkan aliran rintangan traffic yg kurang 
Maka masa yang diambil pun singkat la
Sekian la cerita Shaya berkenaan Jarak dan Masa
(Macam pidato tak?)

Nak tau camne rupa CHIBI MARUKO?
Chomel kan...




Wednesday, 16 March 2011

(^_*)

Shaya tak berapa feeling well

Selsema
Batuk
Isnin ngan Shemalam dah MC
Arini br stat keje


Saturday, 12 March 2011

MAD - RM10 for 24 PIECES of Authentic Tuscany Biscotti from Bisquisito

Eat like the Italians! 
Enjoy these authentic Tuscany biscotti from Bisquisito with a cup of coffee or tea. 
Only RM10 
For every 5 boxes purchased, you'll get 6 pieces of Pistachio Cherry Biscotti for FREE!
Let grap the deal HERE
Hint hint, 

usual price of a piece of Biscotti in the coffee places is Rm4.90 per piece!

Friday, 11 March 2011

Breaking News ~Tsunami In Tokyo

Terkejut
K bagitau Tokyo kena Tsunami
The quake that struck at 2:46 p.m. was followed by a series of powerful aftershocks, including a 7.4-magnitude one about 30 minutes later. 
The U.S. Geological Survey upgraded the strength of the first quake to a magnitude 8.9, 
while Japan's meteorological agency measured it at 7.9.

Nak tau lagi jom baca kat Breaking News
dan SINI

 *********************************************
One of colleague Shaya pernah keje kat JAPAN
Even dia ada anak pun yg duduk kat Yokohama
So dia ckp tempat yg kena Tsunami ni Myagi ni
Based Camp tuk US Navy
So biar dorang shemua kena 'sapu' ngan ombak tsunami tu
(Dalam maksud ayat dia tu kan)
  
Shaya bagitau dia
Shebab nak suruh dia check
Anak dia tu shelamat ke idak


Namun
Marilah kita sama-sama doakan keselamatan saudara mara seIslam kita
Moga mereka semua dlm lindungan Allah
Insyaallah

Wednesday, 9 March 2011

Terima Kasih Daun Keladi

Admin Shaya kasi sampul shurat ni
Tengak depan dr CIMB
Shaya terus je terpikir
Dorang hantar document road tax ngan insurans kete ni
Shebab Shaya baru je renew

Shekali bila Shaya bukak
Ada ini rupanya
Touch N Go punya refund
Shaya pulangkan kad tu 
Shebab Shaya dah tak guna lagi

Walaupun amount dia tak banyak
Kira lepas jugak la tol Shaya tuk 2 hari
Pegi dan balik keje

Buat Shiapa2 yang ada extra kad Touch N Go
Daripada shepah2 kan
Baik pulang blk kat dorang
Nanti leh dpt balik RM10 campur dengan baki kredit duit 
Tapi ada syarat
Kad tu mestilah dlm keadaan yang baik

Shaya tengah tunggu nak collect rebate 20% 
Shebab guna Touch N Go or Smart Tag

Tuesday, 8 March 2011

8 March

Today is

Dedicated for all women





Equal access to education, training and science and technology: Pathway to decent work for women
ehem..ehem..
Bleh mintak hadiah tak tuk hari wanita ni pd encik usben???

Saturday, 5 March 2011

Free Scalp & Hair Treatment

Ahhh.. 
How I envy those who has dandruff-free and silky hair
How do they do it? 
What do I have to do to achieve those hair? 
You've come to the right place! 
Yun Nam Haircare is here to comb your troubles away. 
Be the first 100 to fling your hair in confidence with Yun Nam Haircare.

Click HERE to find more

New York nak kasi facial treatment free????


Wo...Wo...Wo
Terpesona tak dengan kulit model ni
Shiapa yang tak shuka muka yg licin dan mulus kan
Bak kata org dulu kulit bagai telur dikupas
Ni ada berita best

New York nak kasi
Facial treatment FREEE
Nak tahu camne nak dptkan ia secara PERCUMA
Klik SINI

Mau Kurus Tak?


Shemua org nak kan peyut selim mcm tu kan
Shaya pun nak
So Jom cepat2 kita g skodeng LONDON
Info lebih lanjut kat SINI

Friday, 4 March 2011

Bukan Tak Sempat

Berlanjutan dr N3 Shemalam
Shebenarnya Shaya bukan la xjumpa ladies
Or Shaya tak menyempat nak TETTTTT
Shemua tu bukan yer kwn2 shekalian

Alkisahnya
Kejadian ni berlaku kat Idaman Suri @ Langkawi
Shiapa yg pernah pegi sini sure maklum
Apa yg bakal terjadi pd para pengunjungnya

Memula Kami masuk 
K terus tnya mana toilet
Biasanya kan ladies n gentlemen dorang buh sebelah2
Yg ni tidak
Ada gentlemen jer

Dah la masa tu ngan ada bwk incik nikon
Bilik kecik tu plak xde tpt nak shangkut2 brg
Takut silap2 shangkut
Jatuh berderai plak kan incik keshayangan kami tu
So bila K masuk Shaya kena pegang incik nikon tu
Oleh Shebab malas nak carik mana letaknya ladies
Dan Shaya pun dah tak shabar
K cakap masuk je la 
Dia jaga depan pintu

Nak tau Shaya tak shabar tuk buat apa
ni dia
Taraaaaaa
Tengah duk ralit belek2 Tea Set yang nak ditapau naik kapal terbang
Heppp...apa ni skodeng org tgh shopping...

Shaya tak shabar nak shopping segala mcm Tea Set n set pinggan mangkuk
Shemua murah gilerrr
Pasan tak kat dlm gambar tu
Ada rege tea set dia cuma RM12.50 jer
Rasa mcm nak borong shemua owkeyyyy

Tapi shedih
Shebab Kami xleh nak angkut brg byk2
Kang jenuh nak byr kat incik kaunter time chk in

Shaya cuma mampu menapau 2 set
Tea set jer
Next time
Misi kesini lagi
Nak borong dinner set
horayyyyy


Thursday, 3 March 2011

Ada Berani??


Agak2 Kengkawan shemuakan
Ada berani tak nak buat ini macam
Dengan gaya jalan ala catwalk kat runaway...
Peringatan yer
Jangan tiru aksi ini jika tak ada orang lain yang menjaga pintu masuknya
Bahaya...
hehehehehehe

Dlm kes Shaya
K sedia menanti kat muka pintu
Jadi Encik Bodyguard


Tuesday, 1 March 2011

Sedetik Lebih.....

video

Shemalam br dpt album tuk majlis pernikahan Kami
Kak Cda buatkan shekali slide show tuk Kami
Guna lagu yang Kami Shuka

Gambar2 pun byk nih
Kang Shaya buh sikit demi sikit yer