Tuesday, 28 June 2011

L + A + Z + Y

Today mood nak tulis panjang2 xmari la
Sorry la yer terpaksa mungkir janji nak update citer g Labuan
Insyaallah esok or lusa Shaya akan citer

Monday, 27 June 2011

Sabah Trip 5

Bersambung lagi kita dlm citer Sabah
Dah mcm episod drama pun ha
Itu pun  nasib baik trip tu kami kontotkan
Lau ikut plan asal
Dekat 9 hari jugak kami nak duk Sabah
Dah boleh buat 1 filem pendek kot
ngeh..ngeh..ngeh

Pas turun dr Ranau kami terus g chk in kat hotel
Shebab kami bukan nak duk terperap dlm bilik
Kami nak kuar meronda2
Blk pun mlm just tuk berehat

Apartment ni betul2 kat tgh bandar KK
Dekat bawah ada kedai2
Memang convienience la
Lau nak mkn turun je kat bawah

Promenade Service Apartment

Kami amik Studio Suite
Shesuai ngan kami yang berdua jer
Ada 2 katil single yang kemudian kami rapatkan
Pastu siap ada dapur tu
Barang2 keperluan tuk memasak semua ada
Cuma barang untuk dimasak tu kita kena bl la yer
Rate yang kami dpt tuk stay kat sini semalam ialah RM60++
Kami stay tuk 3 malam


Mlm hari kedua tu
Kami cuma pegi memenuhi jemputan
Makan malam sahabat lama sewaktu Shaya study kat UTM dl
Kebetulan ada sahabat 1 course dl pun bcuti kat Sabah
So dah jd mcm mini reunion la
Rumah Sahabat Shaya ni dekat ngan UMS
Shebab usben dia (yg juga senior Shaya) mengajar kat UMS 

Ni la dia housing area umah sahabat Shaya tu
Alamesra ~The largest eco-cyber township in Sabah
Design umah dia buat Shaya terpegun la
Tapi...sabahat Shaya tu ckp
Umah dia banyak hair line crack la
Shayang shangat
Sib baik umah sewa
Rege umah dia je dlm 750,000
Leasehold plak tu
ish..ish..ish..



Walau bagaimana pun
Layout Alamesra ni cantik yer kawan2 ku shekalian
Layout Alamesra
 
Ok sekian dl tuk harini
Esok Shaya sambung kisah g Labuan yer
Til than selamat monday blues

Sunday, 26 June 2011

Asyik La Nak Menipu

Shelalu dpt yang kunun dr Maybank
Kali ni dpt kunun dr CIMB plak
Kengawan tgk la link yang dlm bulatan merah tu
Kalau yang xtau main click jer
Dah kena tipu

Saturday, 25 June 2011

Sabah Trip Part 4

Lepas penat tgk bunga Refflesia 
Kami pun pegi Pekan Ranau
Tuk carik makanan

Jauh2 pegi sampai Ranau ni
KFC juga yg menjadi pilihan
hahahaha
Shenang dan mudah utk diterima tekak
Pas mkn pusing carik kedai jual selipar
Shebab kaki Shaya melecet la
Time pegi tgk Refflesia td

Kan Shaya dah ckp kat n3 yang lepas
Sila pakai kasut yang bersesuaian
Lau idak kang jd mcm Shaya
huhuhuhu

Sandal time tgk bunga Refflesia

Selipar bl kat Ranau pas kaki melecet
Kenapa Shaya bl kaler purple
Shebab itu je yang ada
Yang selesa dipakai
Rege dia pun xde la murah sgt
13 hengget yer

Pas bl selipar kami pun memulakan perjalanan tuk turun
Time turun kabus lebih tebal dari time kami naik
Pastu separuh perjalanan hujan plak
Perghh...
Time tu jarak penglihatan kami
Adalah dlm 6-7 meter jer kot
If kete depan xpasang lampu
Memang tak nampak

Ni sebelum hujan

Friday, 24 June 2011

Sabah Trip Part 3~Refflesia

Baiklah kawan2 ku semua
Harini ini kita shambung cerita Sabah yer..
Shuka tak???

Kat Sabah dia punya gelap malam tu cepat 
Kami pun tido cepat la kan
Ditambah dengan keletihan berjalan jauh tu
Shuasana yang damai dan shejuk
Shenang je la mata nak lena

Shedar2 je hari dah terang
Tengok jam 
Umang aiii
Baru kul 6am
Mcm pukul 7.30am kat Semenanjung

Kami pun bersantai2 la kat balcony sambil tgk matahari terbit
Shorang demi shorang jiran2 kami yang lain stat keluar tgk matahari terbit
Shemua mengusung si godang nikon dan canon
Kami pun harus la join sama la kan
Antara hasil yang kami perolehi

Pas dah puas lepak2 kat balcony
Perut pun rasa lapar
So mandi, kemas n pack balik barang
Pas bekpes kami nak check out terus jer

Bekpes kat sini biasa2 je la
Yang penting kenyang dan halal
Kami sekodeng2 jgk apa info yg ada
Antara yang kami jumpa ialah info ni

After check out
Kami duk melepak2 kejap
Shuka nau kami melepak2 kan kat shini
hehehehehe

Bukan apa
Kami menikmati pemandangan alam ciptaan Allah ni
Subhanaallah
Memang cantik

Destinasi kami yang seterusnya ialah Poring Hot Spring
Perjalanan mengambil masa dalam 1 jam lebih jugak la
Untuk ke Poring Hot Spring ni kena lalu Pekan Ranau
Kemudian kena lalu kawasan kampung
If tak mau sesat ikut je sign yang ada
Insyaallah

Untuk makluman waktu operasi sila baca maklumat yang diberikan
Kat sini masuk nak mandi2 kena bayar yer
Berapa bayaran dia lupa la plak
Tapi mcm biasa la
Untuk pelancong local lain rege
Untuk pelancong asing lain rege dia

Kami just ronda2 kat bahagian luar tu jer
Masuk dia punya muzium ngan tourist centre
Nak masuk dlm mcm kena spend byk masa
Takan semata-mata masuk nak mandi jer kan
Kena la pegi dia punya canopy walk n jalan2 kat dlm hutan

Shiapa yang berminat nak buat smua tu
Sila la peruntukan masa yang lama kat sini yer
Dan jangan lupa bwk pakaian dan kasut yang bersesuaian
Kang payah plak nak bjln kat denai dlm hutan lau pakai kasut tomit
hehehehehe

Before nak sampai kat Poring Hot Spring
Kami nmpak beberapa sign gambar bunga Refflesia
Bila tanya2 orang sekitar
Rupanya2 ada penduduk tempatan yang ada tanam bunga ni
Bila da kembang dia open la pd visitor tuk tengok

Bayaran yang dikenakan tuk pelancong local ialah RM3
Dan pelancong asing RM30
Bayaran dia berbeza2 n ikut suka hati tuan punya bunga la yer
Ikut nasib kita

Masa tnya kat tuan punya bunga tu
Jauh ke nak pegi tgk bunga tu
Dia jwb
Tak jauh la dlm 15minit je jalan kaki
Kami pun follow la dia masuk dlm kws hutan yang dijadikan kebun
Jalan punya jalan
Umang ai..Jauh jugak
Dah la mamat tu jalan punya la laju
Tak terkejar
Padan la dia kata 15min
Sbb dia dah biasa n jalan mcm lipas kudung

Oleh shebab mamat tu kena stop tggu kami
Perjalanan yang dia kata 15 min tu
Jadi la dlm 20-25 minit

Kawan2 nak tau
Shaya masa memula masuk hutan tu
Hati berdoa juga harap2 xde la komunis yg tiba2 keluar dr semak samun
Or perompak kan
Kecut perut gak lalu denai2 tu
Tapi shebabkan ada K
Shaya jadi berani la
hehehehehe

Mana2 yang dtg group semua perempuan
Di harap buat pertimbangan yang sewajarnya dl demi keselamatan anda

Sepanjang perjalanan nak tgk Refflesia tu
Shaya perasan dorang ni teroka hutan tuk dijadikan kebun
Mcm2 yang dorang tanam
Sampai pokok bunga Refflesia ni pun dorang tanam sendiri
Dorang pegi masuk hutan carik benih dia

Ini la dia bunga Refflesia yang kami tengok tu
Bunga ni dah kembang 4 hari

Muka puasa hati dpt tgk bunga ni buat kali yang pertamanya
Tuan kebun akan pagar bunga ni sbb xmo kena rosak ngan menatang lain or kena curik
Oleh sebab bunga ni dah kembang 4 hari
Bau busuk dia kurang la sikit

Bunga ni hanya akan berkembang setiap 9 bulan
So kami ni kira bertuah la time dtg Sabah bunga Refflesia ni tgh musim berkembang.
So sape yang berminat nak tggu
Kena la dtg lg dlm tempoh 8 bulan yer
Sebab kucup yg ada tu if menjadi
Ia bakal akan berkembang mekar

Kudup bunga yang ada bertanda arrow merah
Ni plak bunga Refflesia yang dah kuncup dan mereput

Buat yang tak tahu mcm mana pokok bunga Refflesia ni
Pokok dia mcm pokok buluh pun ada
Macam pokok Vanilla pun ada
Tapi yang pasti
Bunga dia tu akan kuar kat tang akar dia
Nak tau detail lg
Kena la g tgk sendiri yer

Berbaloi la sangat dengan RM3 seorang dpt tgk bunga yang paling besau ni



Thursday, 23 June 2011

Excited Ni...

Serius punya excited ni
hehehehe
Nak Share dgn kawan2 shemua
Tp memula nak ckp tq pd Cute Mum la
Shebab Shaya tau benda ni dr dia

Ini adalah ruang iklan percuma kat side bar Shaya
So sape2 nak buh iklan just click je la
FOC yer
xde caj pape pun

Iklan ni valid tuk 24 jam
So after 24jam
Kena la click n buh balik iklan tu

Kenapa 24 jam
Buat masa ini
Itu je la tempoh paling lama  yg admin tu bagi
Iklan Percuma

Sape yang berminat nak buh ruang iklan mcm tu gak
Sila la register kat SINI
Senang jer kawan2 ku shekalian

ChurpChurp

Hajat dihati nak sambung cite Sabah
Tapi otak xleh nak pikir nak karang ayat
So citer benda yang simple2 dl la yer
Citer psl Churp-Churp plak
Shaya dah stat dpt Assignment
Ini la dia assignment yang Shaya dapat tu
Buat pun senang jer
Income pun boleh la
Dari xde kan


Sape yang lum join Churp-Churp ni
Moh le kiter yer
Nak join kat SINI

Tuesday, 21 June 2011

Mc Donald’s Buy1 FREE1 Chicken McNuggets

21-22 June 2011

Mc Donald’s Buy1 FREE1 Chicken McNuggets


One Redemption Per Customer per Transaction
FREE ala carte Chicken Mc Nuggets (6 pcs) is only valid with one p’urchase of ala carte Chicken Mc Nuggets (6 pcs)

Print the COUPON HERE


Time : 11am to 12 midnight

Only at Mc Donald’s Malaysia

Monday, 20 June 2011

English Cotton ~Swiss~

Selamat Monday Blues shemua
Mesti ramai yang mcm malas2 je kan
Pape pun harap2 menjelang lunch hour kang
Monday Blues tu shemua da beransur ilang la yer

Arini Shaya nak buat shesi jual2 sket
Jual Kain ela
English Cotton ~ Swiss
Sepasang cuma RM65 sahaja
(tak termasuk postage)

Nak tau secara detail leh jengah blog shaya yang lagi satu tu

Oleh shebab adik shaya seorang tukang jait
So if ada yang nak tempah buat baju kurung pun boleh diaturkan
Baju kurung biasa RM40++
Baju Kurung moden RM50++

Ni antara contoh kain yang ada
Sebahagian kain yang ada

Saturday, 18 June 2011

Nuffnang

Kita stop jap cerita Sabah
Just nak share rasa happy ni
Shaya tgh menghitung hari tuk dpt 1st income dari nuffnang
Walaupun tak sehebat blogger2 tegar lain
Ini adalah sebahagian dr income yang terjana dr blog ni


Dan skang Shaya percaya 
Dengan berblogging pun kita leh jana income
Tapi pada Shaya
Niat utama ialah nak share cerita2 n info ngan kwn2 shemua
Shaya memula terjebak dlm dunia blogger ni pd tahun 2008
Masa tu Shaya guna nama lain
Cara penulisan dan pendekatan pun berbeza
Masa tu Shaya cuma tau buh iklan nuffnang jer
Mcm mana ia berfungsi
Apa yang nuffnang boleh offer
Contest2 n info yang nuffnang kasi
Shemua Shaya tak amik endah

Kemudian personal blog tu tersadai agak lama jugak
Shaya just focus pada blog yang tuk bisness online tu jer
Atas faktor kekangan masa yg amat sangat
Blog tuk bisnes online pun Shaya stop bt sementara waktu

Than pada bulan 7 tahun 2010
Shaya mengaktifkan semula diri dlm dunia blogger ni
Kemudian Shaya stat tau apa itu Nuffang yang sebenarnya
Shaya juga join contest2 yang dijalankan oleh nuffnang
Alhamdulillah ada yang berjaya

Kini Shaya semakin rasa seronok dengan dunia blogger ni
Dan Shaya juga semakin faham dan "rapat" dengan nuffnang
Anda pula bagaimana?



Friday, 17 June 2011

Sabah Trip Part 2

Shambung citer hari pertama trip g Sabah
Perjalanan naik ke Kundasang tu amik masa dlm 2 jam jgk la
Mana yang bawak anak kecil or orang yang senang mabuk
Harap bersedia la yer
Kejadian muntah mungkin akan berlaku
Pemandangan kat tepi jln pun sayup2 jer
Curam seh..
Dah la kabus makin lama makin banyak
Kena senantiasa waspada dan berhati-hati

Ha..ini just peringatan la yer
Sila la tapau makanan dinner anda shebelum anda naik ke Kundasang yer
Shebab kedai kat Kundasang tu boleh dikira dengan jari
Dan takut time sampai kat Kundasang kedai shemua da tutup
Kami haritu berenti makan lunch yg dah lewat kat area Putera Jaya
Than terus tapau makanan tuk dibawa naik ke Kundasang

Sebelum pegi kami dah booking siap2 resort
Kami guna AGODA  
Ada la dapat spesel rate sket kan
Memula ingat nak amik Kinabalu Pine Resort
Shekali dah fully booked
So kami amik Celyn Resort
Not jugak la

Celyn Resort ni dia selepas Kinabalu Pine Resort
Dlm 10-15min la jarak dia
Masa kami shampai tu dah dekat pukul 6 ptg

Jalan nak masuk ke Celyn Resort ni agak mencabar
Sempit dan memula premix than half way hanya ada crusher run jer
Lampu jalan mmg xde yer
Sib baik kami sampai tu stil lg xbape gelap
Ni amik time nak balik

Ni time sampai

Dari jauh sayup2 dah nampak resort tu
Terus jadi teruja
hahahahaha
Resort kami yang no 2 dari belah kiri
Kami dapat tingkat atas


Sampai lobby resort trus check in
Time nak makan pun kena dtg kat sini
Gambar ni amik time check out yer. Tu sebab terang bederang
Cenggini la rupa bilik kami tu
Kami amik Kinabalu Wing
Lau nak ikutkan rate asal dia RM200
Tapi kami dapat RM 189.00 sahaja termasuk bekpes
Shemua bilik ada balcony
So leh la lepak2


Bilik kami yang belah kiri tingkat atas



Pada Shaya
Bilik ni just nice la tuk kami berdua ni
Mana yang dtg ramai2 pun ada gak bilik yg bersesuaian

Pas maghrib kami duk lepak2 kat balcony ni sambil dinner
Menikmati pemandangan alam
Keadaan senja di Kundasang sekitar pukul 6.30 petang





Thursday, 16 June 2011

Sabah Trip Part 1

 Shalam buat shemua
Shuka tak deco n wallpaper umah KSWSK ni?
Munger2 lagi gitu kan
hehehehe

Ok
Hari ni nak shambung citer trip g Sabah ritu
Kalau nak ikutkan trip asal kami mmg agak panjang
Dlm 8/9 hari
Shebab kami plan mmg dan ronda kasi abes 1 Sabah
Tapi oleh kerana faktor cuti dan kojer
Maka cuti kami pun dikontotkan kepada 5 hari jer

Kami pegi pada hari Ahad 15hb May balik 19hb May
Jumaat 20hb masuk opis than 23rd May Shaya operation

1st Day kami shampai Sabah tu dah tengahari pun
Cabaran memula ialah bila keta sewa yang ditunggu tak kunjung tiba
Call byk kali asyik ckp on the way
Tunggu punya tunggu dah dekat sejam lebih
Perut dah lapo
Kepala sudah toing-toing
Last2 amik kete sewa kat airport je la
Mahal sket la sbb ada insurans
 
Plan asal nak amik kancil jer sbb takat 2 org je kan
Tapi dituka kpd Saga BLM
Luas sket
hehehehe

Rupanya keputusan menukar kereta disaat akhir itu
Memang 1 tindakan yang tepat
Shebabnya ialah jln nak naik Kundasang tu
Jln kampung yg berliku-liku n sempit
Mendaki dan menuruni bukit bukau plak

Lau ada lori kat depan maka terpaksa la
Mengekor jer sepanjang jalan
Contohnya cenggini la

Sesi mengekor lori telah dimulakan dengan jayanya
Time kami naik Kundasang tu
Nampak banyak kabus
Rupanya menurut org tempatan dlm waktu kul 3pm mcm tu
Memang waktu kabus tgh banyak
So kena memandu dengan lebih berhati-hati

Tapi ada gak yang bestnya bila berkabus ni
Dapat rasa dan bau udara segar
Memang syok amat la