Friday, 1 July 2011

Jemputan Kawin

Salam hari Jumaat
Actually shemalam mmg nak update
Tp blog biol
hehehehehe

So Arini kita citer psl Jemputan Kawin
Kawan2 jgn terkejut plak tgk tajuk
Bkn Shaya nak menjemput lagi yer
Cuma nak merepek psl kisah
Jemput menjemput ni

Kisahnya bermula 2,3 hari lepas
Shaya baca status FB sorang sahabat
Antara bunyi ayatnya
Wajibkan menjemput semua kenalan dr kita dilahirkan sampai la kehari ini
Utk dtg ke majlis perkahwinan dia
Than adakah termasuk dlm rukun nikah menjemput smua 
Sedangkan majlis yg dianjurkan pun secara sederhana

Shaya memahami perasaan sabahat Shaya itu
Kerana Shaya pun mengalaminya
Rasa mcm kita ni buat salah besar sangat
Tak menjemput dia tuk dtg ke majlis kita

Than mana yang dah dijemput
Bila tiba hari majlis
Tak datang pulak
Alasan yang diberikan lau dikumpul
Hampir 80% semua sama


Time dia kawin dl even jauh kita ni gagahkan la datang
Sebab mengikut apa yg seorang ustaz bgtau Shaya
Memenuhi jemputan perkahwinan ni adalah 1 kewajipan

Ni Shaya paste skit keterangan yg berkaitan dgn hukum menghadiri jemputan perkahwinan

Nak baca yang penuh kat SINI


Kengkawan boleh la baca yer
Shaya mengaku
Memang dari zaman bujang dl pun
Ada pun jemputan yang shaya malas nak pegi
Tanpa sebab keuzuran spt yg diterangkan diatas


Time bujang dl
Shaya mls nak melayan soklan2 bila nak kawin
N malas nak melayan kerenah2
Yang duk nak kenen2 Shaya dgn sipolan2 la

Bila dah Kawin ni
Antara  shebabnya ialah time Shaya kawin pun dia xdatang
So buat apa Shaya nak pegi plak
Ni mcm istilah Org berbudi kita berbahasa la
(ini buat mereka yang time Shaya kawin dia belum kawin la)

Shaya bukan la berniat untuk membalas atau apa
Cuma...Sedikit terasa hati 
 
Itu belum lg kes sepupu sepapat
Yang ms dia kawin Shaya  berkampung la menolong
Masa Shaya semua la busy
Datang jengah pun idak
Bukan Shaya tak ikhlas time tolong dl
Cuma terkilan
 
Bagi rakan taulan yang sudi memenuhi undangan Shaya awal thn td
Shaya ucapkan jutaan terima kasih

Alhamdullah kini sudah 6 bulan kami sah menjadi suami isteri
Insyaallah moga kebahagian itu terus menjadi milik kami
Sehingga ke syurga
Mintak rakan2 taulan pun turut mendoakan

Ni selingan gambar majlis kat Melaka




Nota kakiku : Maaf andai ada yg terasa dgn tulisan Shaya ini. Tapi ini la hakikatnya





10 comments:

SayangSal said...

betul la ckp wa tue....sal pun cam wa juga...setuju bangat....:)

SyidaGorjes said...

aku tak terasa...sbb ko dtg majlis aku, aku dtg majlis ko.aku suka konsep org berbudi kita berbahasa tu ;)

eB ezrin said...

apakan daya :)

ieda said...

aah .. tapi akak selalu cakap pada diri mgkin mereka x dtg sbb ada masalah sendiri .. sbb adakalanya akak pun x dt hadir cth jauh atau keuzuran @ hal2 yg lain .. itu dah lumrah dik .. kita kena redha :)

insyaallah doa2kan kebahagian kita dn mereka2 yg dah kwin tuu kekal selamanya :)

Azueriena Norash said...

hmmm...aii setujuuuu....kalau di jemput kiter dtg...x jemput kita x dtg...so x yah banyak bunyikk ler kann..huhuhu...

ehh sejak 2 menjak nie kiter dua makin bz kan...jarang sok sek - sok sek dahh....huhuhuhu

KSWSK said...

@Sayang Sal
tq sbb setuju ngan shaya

KSWSK said...

@Syida
hehehehe

KSWSK said...

@eB ezrin
andai tak terdaya xpe...

KSWSK said...

@ieda
mana yg xdtg tp xde bunyi tu xpe kak..ni bunyi yg kuat...tp dtg nya idak

KSWSK said...

@Azueriena
iyer..betul la sgt2 kan...