Monday, 11 July 2011

Sabah Trip 6~Mari-Mari Cultural Village

Malam pas blk dr Labuan
Kami buat sikit research pdl Mari-Mari Cultural Village ni
Google punya google
Jumpa la info yang diperlukan

Untuk pegi Mari-Mari Cultural Village ni
Kita xleh nak main terjah2 jer
Kena call travel agent
And booking tempat
Nanti travel agent tu akan fetch kita

Seperti yang dijanjikan
Kul 9am travel agen tu dtg amik kami kat depan Promenade punya lobby
Than stop amik tourist yang lain2
Kat hotel lain2 kat sekitar KK
Masa tu cuma Shaya n K je from Semenanjung
2 dr UK dan 3 dr Taiwan ke China

Mari-Mari cultural Village ni terletak kat Kiansom, Inanam
Lbh kurang 25 minit dr KK
Bayaran nak masuk Mari-Mari ni shorang RM130.00
Ni termasuk dengan caj transportation n meal
Tapi ada gak travel agent yg caj RM150.00 sorang
Ikut nasib la kan

Mari-Mari Cultural Village ni ada jadual ni
Sehari cuma ada 3 show jer
Tu yang kita xleh nak main terjah2 dtg sendiri2
credit to blog.malaysia-asia

Sampai2 je kami diberikan sesi taklimat oleh tourist guide kami
Kami join 1 group warga emas dr China
K telah dilantik tuk jadi Ketua group

Sesi Taklimat Do's and Dont's
 Kami diberikan taklimat yang lebih lebar skit la
Antaranya apa yg perlukan dilakukan
Bila jumpa dengan so called ketua kampung dorang
Camne nak greeting dorang
Mcm mana dorang sambut kedatangan org luar

Pas shemua kata dah faham
Maka berbondong2 la kami masuk ke Kampung tu
Tetiba dengar bunyi orang menjerit-jerit
Pastu ada orang berlari keluar dari pokok2 menghala ke kami
Kami shemua mcm terkejut dan terpingga2 la

Pesal ni
Dah la td tourist guide kami ckp
Ketua Kg dorang tu Head Hunter
Seram seh

Than datang sorang laki dengan parang dia
Pegi dekat K tanya
'Kamu mau buat apa dtg masuk kg kami?'
Nada suara n muka mcm seyes jer
K as ketua group  pun jawab
'Kami mau blajar ngan tgk kg ni'
Than ketua dia jwb
'Mau belajar....Baiklah'
'Selamat dtg ke kampung kami'
Sambil tu dia letak tangan dia kanan dia kat bahu kanan K
Ni cara dorang welcome kita
So K pun balas perkara yg sama 
Dgn letak tgn kanan pd bahu kanan ketua kg tu

Ni la bebudak yg menjerit n berlari2 kuar dr semak samun tu
credit to blog.malaysia-asia
Memula skali kami dibawa melawat ke rumah Kadazan Dusun
Credit to blog.malaysia-asia
Kadazan Dusun merupakan suku bangsa yang paling ramai di Sabah ni
Bahagian dapur rumah Kadazan Dusun

Suku Kadazan Dusun terkenal dengan tuak tapainya

Antara peralatan bercucuk tanan suku Kadazan Dusun


Tourist guide kami wat demo
Yang ni demo yang betul2
Bahagian Belakang rumah Kadazan Dusun
 Kami juga diberi peluang tuk masak 
Gunakan cara suku Kadazan Dusun
Iaitu masak ayam dalam buluh
Kami disediakan bahan2 mentah
Spt ayam, garam, halia, daun salam, serai, gula

Shaya as wife kpd ketua group
Diberi kelebihan la utk wajib try tuk tnjuk skill
hehehehehehe
Makanan ni akan jd part of our lunch menu nanti
So kena buh rasa yg secukupnya
Tgh pilih bahan nak buh dlm buluh

Tgh masukkan smua bahan dlm buluh
Pas dah masuk smua bahan dlm buluh
Just tinggal pd cik Kadazan Dusun tu
Kang dia tlg masak

Ni la hasilnya
Sedap tau ayam msk dlm buluh ni
Shaya memula td takut je ayam ni rs mcm hanyir
Abes jugak la ayam ni kami jadikan lauk lunch

After sesi masak2 dlm buluh
Kami ditunjukkan cara membuat air tapai @ tuak
Kami diberi peluang tu try sedut terus dr dlm tempayan kecik tu
Minah UK tu ckp tapai yg dr dlm tempayan tu 'Kick'
Maybe shebab dia belum dijalankan proses "saringan"
Untuk haluskan rasa dia

K telah diminta oleh ahli group utk mengetuai
Sesi minum tuak ni
Shebab dorang ingat dia Cino
huhuhuhuhu
Sib baik tourist guide kami tu tau K muslim
So dia ckp K terkecuali
Maka selamat la dia


Rice Wine @ Tauk
Proses saringan yg Shaya maksudkan td ialah Pemeluwapan
Air tapai yg stil pekat tu td akan diproses semula
Dengan teknik pemeluwapan
Dan hasilnya adalah lebih manis dan jernih
Tuak yang telah dijalankan proses pemeluwapan
Kami juga ditunjukkan cara
Mcm mana Suku Kadazan Dusun ni
Mengumpul bekalan madu mereka
Caranya ialah dengan membuat lubang pd mana2 buluh lama
Biarkan lebah ni bersarang kat dalam
Mcm kat gambar ni
Kami juga diberi peluang tuk rasa manis nya madu itu
(Madu lebah ye bukan madu lain)


After rumah suku Kadazan Dusun 
Kami masuk pulak rumah suku Rungus
credit to blog.malaysia-asia
Suku Rungus ni terkenal dengan alat2 muzik dorang
credit to blog.malaysia-asia
Kat rumah suku Rungus ni
Kami ditunjukan cara mereka menghidupkan api
Dengan menggunakan kulit buluh dan juga parang
Memang kejap sangat
Tak sampai seminit
Kagum la jugak

Demo idupkan api

Posing sat kat blakang umah suku Rungus
Than kami masuk plak rumah Suku Lundayeh
Suku Lundayeh ni terkenal dengan kemahiran buat 'jaket' dan tali dr kulit kayu

Rumah suku Lundayeh
Suku Lundayuh ni dorang percaya kepada kuasa yang mampu menjaga dorang
Contohnya kuasa dari buaya
Kununnya zaman dl kala
Dorang akan letak bangkai buaya yg dorang tangkap
Kat depan rumah dorang tuk protect keluarga dorang
Ni kat Mari-Mari Cultural Village dorang just buat mcm monumen la
Tu pun dr batu n tanah jer
credit to blog.malayia-asia
Uniknya psl rumah suku Lundayeh ni
Dorang punya atap boleh diangkat n diselak
So angin senang masuk
Shekali lg K diberi peluang tuk mencuba angkat atap tu
Bukan ringan woooo


Semua pandang K tgh tunjuk skill angkat atap rumah
Seterusnya kami dibawa ke rumah suku Bajau
Tapi kami xboleh nak masuk sbb dorang tgh baiki lantai 
So just tgk dr luar je la
credit to blog.malaysia-asia
credit to blog malaysia-asia
Kami ditunjukan demo untuk buat sejenis kuih tradisional
Shaya panggil kuih karas
Kami dpt rasa sorang seketul kuih tu
Selain demo kuih tu
Dorang buat demo masak air buh daun pandan n halia
Tuk buang angin dlm badan

demo kuih karas
Last sekali kami pegi rumah suku Murut

Rumah suku Murut
Dorang ni terkenal sebagai Head Hunter
Kalau ikutkan kisahnya
Suku Murut yang dulu2
Siapa nak kawin
Dorang kena pergi memburu kepala orang
Sebagai bukti dorang tu Perwira dan gagah perkasa
Now tidak lg
Lau idak kami semua pun takut nak masuk kampung tu
Muka dah tak takut pd head hunters
Oleh kerana suku murut ni terpemes dgn ciri pemburuannya
Kami diberi peluang tuk mencuba aktiviti menyumpit
Mcm biasa la K diberi peluang dulu

Duk tenang bilah sumpit yg dah dimasukkan dlm buluh sumpit
Fuhhh.....sumpittttt..sehabis nafas tu..
K dengan rokok daunnya
Kat rumah suku Murut ni ada 1 mcm trampoline
Dorang panggil Lansaran
Credit to blog.malaysia-asia
Lansaran ni mcm tpt dorang menari dan melompat
Meraikan kegembiraan bila dorang berjaya bwk balik kepala musuh
Kepala musuh akan digantung di bahagian alang bumbung
Dan dorang akan melompat dari lansaran tu
Sehingga mencapai tengokorak yang dorang gantung
Tinggi lompatan tu ada la dlm 14 kaki
Dorang ada buat demo

Abes tgk dorang buat demo lansaran tu
Dorang tunjuk skill buat tatoo plak
Tapi dorang buat guna inai je la kan

Aktiviti terakhir kami sebelum sesi mengisi perut
Ialah pertunjukan kebudayaan
Mamat yang jd ketua tu
Menari sampai pegi oversea




K tengah cuba tarian buluh tu..
Last sekali sesi bergambar

By the time semua abes mm ngam2 lunch hour
Menu makanan yg dorang sediakan
Not bad
Sedap la jugak
Pas semua dah kenyang
Kami berkumpul semula untuk dihantar blk ke hotel masing-masing
Ini lah kisah kami di Mari-Mari Cultural Village


12 comments:

Daddy Ziyyad said...

Sangat informatif!!
Best baca..

K memang macam cina...:P

Saya teringin nak rasa ayam masak dalam buluh tu..nak menyumpit ...~hehehe

Nana said...

wah sangat menarik
kenapa la saya tak pegi sni masa g sabah dulu serius menarik

kakyong said...

berbaloi lah dgn harga yg dibayar kan...

kalo bawa anak2 kecik mcm tak sesuai kan... ?!

eB ezrin said...

bAB menyumoit tuh eB surrender ;p

fzy fuzzy said...

kita makan ayam masak dalam buluh masa kat Sibu...tak bole nak telan sebab diorang masak cuma ayam dgn air ajer. No garam, no sugar, no rempah-rempah pelbagai...

FarEast said...

wah! saya dpt beberapa info dkt sini ... at least ada ilmu dan pengalaman boleh dikongsi dkt sini ;)

KSWSK said...

@Daddy Ziyyad
bebaik kang menyumpit takut tersasar jauh

KSWSK said...

@Nana
insyaallah next trip g sabah leh dtg sini

KSWSK said...

@kak yong
if bwk anak g sini pun ok kak..dorang pun leh blaja skit sejarah n hal geografi

KSWSK said...

@eB
pesal lak surrender?

KSWSK said...

@fzy
tu la kak wa memula takut je ayam tu hanyir

KSWSK said...

@Far East
Sharing is caring