Friday, 20 December 2013

Masa Yg Sama Tahun Lepas

Cepat sungguh masa berlalu
Dalam kekalutan dengan pelbagai task
Rupanya dah 10 bulan Shaya join balik company LNL ni

Kalau diimbas balik
Last year pada masa ni
Shaya masih keje kat Kajang
N baru je masuk blk keje after abes confinement

Waktu tu Shaya rs amat berat hati dah nak keje ngan company M** tu
Shebab shaya jauh hati dah dengan boss Shaya tu
(Kisah boss saiko tu next time Shaya citer)
Lepas 2,3 hari Shaya lapor diri balik
Shaya terus tender resignation

Apa lagi terperanjat tahap dewa boss Shaya tu
Shebab dia mmg tak sangka
Shaya akan buat mcm tu

Pehtu dia suh Shaya fikir
Shaya ckp keputusan Shaya muktamat
No further negotiation
Tapi dia suruh jugak Shaya amik balik surat
Sbb dia kata if Shaya resign skang 
Shaya xdapat bonus
Shaya secara spontan terus jawab
Shaya memang tak harapkan bonus pun
(Hati masa itu sudah nekad maaaa)

Sesi pujuk memujuk terus berjalan 
Dalam beberapa sesi
Akhirnya Shaya setuju untuk simpan dl surat tu
Dan tunggu hingga bonus keluar
Boss tu jgk suh Shaya jgn bagitau colleague yg lain
Ok fine Shaya ikut
Dan in return Shaya dapat gaji full + bonus + early release

Dalam pada menunggu hari gaji dan bonus tu
Boss saiko Shaya tu 
Dia yang g citer kat orang
Shaya nak resign
Shaya gelak je la
Bila colleague dan org kat authorities tanya
Than dorang sendiri cakap
Dorang boleh agak
Reason Shaya nak benti keje

Pada hari gaji + bonus dah jelas tertera dlm account bank
Esoknya Shaya terus tuntut janji boss Shaya tu
Ok dia dah xde excuse nak halang Shaya
Shaya dapat semua yang dia janjikan tu

Pada last day Shaya kat company tu
Ada sesi post mortem dgn HR pulak
Siap kena isi borang bagai
Dan HR tu pujuk buat kali terakhir 
Supaya Shaya stay
HR tu cakap
Sekarang ni bukan senang nak carik good staff
Kita memang berat hati nak lepaskan u

Time tu kalau ikutkan hati ni
Mau je Shaya citer semua benda yg si saiko tu dah buat
Tapi no point
Akhirnya setelah dekat 2 jam kena soal selidik
Dan Shaya lebih banyak senyum dan no comment
Perletakan jawatan Shaya diterima sepenuhnya
Dan Shaya dah xpayah datang opis tu lagi

1 comment:

NinaAz said...

rezeki shaya ditempat lain kannn.. semoga apa jua keputusan yg yaya buat, itulah yg terbaik. IAllah