Penafian

Shaya menulis perkara yang berkaitan dengan diri shaya serta orang-orang disekitar shaya samada secara langsung atau sebaliknya. Shaya juga akan meluahkan apa yang shaya rasa. Sebarang persamaan adalah kebetulan. Andai terasa hati atau tak bersetuju shaya pohon maaf. Penggunaan bahasa juga mengikut kesukaan shaya.Harap Maklum.Sekian

Friday, 27 December 2013

CCC

Hari tu kan Shaya duk citer
Shaya duk bertapa nak dptkan CCC 
Untuk our project yang kat Sri Damansara 
MBPJ tu dah jadi mcm office ke 2

Ni la dia CCC yang Shaya sebut-sebut tu
Hanya sekeping kertas yang dipanggil sebagai Borang F
Saje buh versi blur
Dengan borang F ni la
Pemaju boleh cakap
Dorang dah siapkan rumah 100%
Dan boleh handover kunci pada pembeli

Dengan borang F ni juga la
Pemaju terselamat dari dikenakan LAD (Liquidated And Ascertained Damages)

LAD bermaksud satu denda/ganti rugi yang dikenakan kepada kontraktor/pembekal yang gagal memenuhi sesuatu obligasi kontrak yang telah ditetapkan dalam kontrak. 

Buat yang tak faham apa itu CCC (Cerfificate of Completion and Compliance)
Dulu kita panggil benda ni as CFO
Dalam erti kata mudah
Bila dah dpt CCC ni
Kita dah boleh masuk rumah kita
Sekarang dah tak ada istilah
Dapat kunci tapi rumah tak ada elektrik or air mcm zaman dulu-dulu
Dengan CCC ni kepentingan pembeli rumah lebih terjaga
Andai ada pemaju yang suruh amik kunci dl
Than baru dorang bg bekalan letrik or air
Itu adalah salah n bermaksud anda telah ditipu

Proses nak dapatkan CCC ni panjang dan renyah
Kena bawak pihak yang terlibat tu buat inspection
Kalau tak puashati kena rectify
Pastu bawak lagi inspection
If ok dorang akan keluarkan surat sokongan
If tak ok
Kena panggil lagi tuk another inspection
Lotih dohhhh

Tuk dapatkan date inspection ni pun bercinta jugak
Time frame dah nazak
Officer yang in charged  cuti la, g course la, meeting la
Serabut jadinya

Time ni jugak la abes semua business contact digunakan
Tuk mohon bantuan
Tak rugi kita buat baik dengan semua org
Sbb bila waktu kita
Mereka semua sedia membantu
Alhamdulillah

Skang Org Sales tgh hot-hot
Wat hand over umah kat house owner
Shaya plak cool-cool je kat office

1 comment:

Daddy Ziyyad said...

Heboh tentang harga hartanah melambung lambung tinggi di Klang valley...Dan satu laporan tak rasmi mengatakan, salah satu sebab hartanah naik melambung,ialah kerana adanya RASUAH. Pihak pemaju kena rasuah PBT utk percepatkan semua urusan...takdak rasuah, semuanya lambat...Jadi pemaju tak nak tanggung rugi rasuah ( rasuah bukan kecik...mintak sampai 5-10 biji rumah..di samping wang)..kepada siapa yg harus di jadikan mangsa?Ya...pembeli rumah....Hmmmmm....