Tuesday, 18 October 2011

Budi Bahasa

Public : Salam encik..Shaya tettttt dr tetttt
Gomen TA : yer ada apa?
Public: Encik Shaya nak tnya la psl..bla..bla...bla
Gomen TA : ooo..projek yang tu
Public: betul encik..Shaya ni nak tnya sikit pls street lighting.Kami ni dah nak surrender jln tu kat tetttt
So kami akan deal dgn TNB tu bukak account semua pastu pihak majlis akan ambil alih kan encik street lighting tu?
Gomen TA : ye la kot (nada yg sakit telinga didengar)
Public: So confirm la kan pihak Encik akan ambil alih
Gomen TA : eh! u tak boleh la nak ckp main confirm2 jer. Shaya pun tak tahu kes u ni.
Public: Shaya dah call Puan tetttt tadi encik. Dia ckp dia just handle psl longkang n jln jer. Lampu jln dia suh tnya encik. Dia yang kasi no encik ni. Ni yang Shaya call
Gomen TA : u ingat kat tettt ni projek u sorang je ker. Shaya mana la ingat semua.
Public: File kat siapa encik? Encik belum tgk file Shaya? Approval dah dpt encik?
Gomen TA: Shaya tgh minum mcm mana Shaya nak tgk file u
Public: Mcm ni encik. Shaya just nak general confirmation psl lampu jln yg bkn under TNB pihak encik akan amik kan. Tu jer. Shaya dah tnya puan tetttt dia xsure dia suh tnya encik(Cuba control nada suara even dah geram n kena ulang ayat sekali lg)
Gomen TA: Shaya tak sure psl tu..Shaya tgh minum ni mcm nak bc file awak
Public: ye la encik...Encik rujuk blk la yer file Shaya. Sbb Shaya dah nak hand over ni.(Suara dah ketap bibir)

Maaf
Rakan2 yang keje gomen
N andai deal dgn public
Sila la jaga budi bahasa anda
Cuba letakkan diri anda dlm situasi PUBLIC
Suka ke anda kena marah2
Shaya pun fhm bl org tgh mkn
Biar dia habis mkn dl
Jgn kaco time mkn


Shaya  maklum kita ni semua manusia biasa
Ada ketikanya kita punya mood down
Tp cuba la control sebaik mungkin
Sbb anda tu deal dgn public
Shaya ni bkn wife, adik beradik, anak menakan or kaun kerabat korang
Yg sesuka hati jer korang nak marah dan tinggikan suara

Shaya slalu berurusan dgn bdan kerajaan ni
Kdg2 sedih tau
Tgk front liner ni duk tinggikan suara pd pakcik n makcik warga emas
Kita kena la maklum
Dorang tu mata dah kabur
Pendengaran dan kurang jelas
Apa perasaan korang bl mak n abah kita yg kena
Sedih + Geram tau
Mau ada yg mkn kuih lempeng segera (pelempang)

Bukan ker Berbudi Bahasa Budaya Kita


11 comments:

far_east said...

tersedak saya baca entri nie hehe nasib baik saya sbg front liner amalkan konsep berbudi bahasa. tapi bila kita dah explain elok2 nak saman kita plak...adehhh

cer baca kat sini
http://slumberzgurll.blogspot.com/2011/09/awak-cabar-saya.html

atty's said...

dia minum time tu pukul brp wa..
ke asyik minum je erti kata lain melepak..di waktu kerja..

NM02 said...

ai orang kaunter yang tak lokek dengan senyuman

nurbeena said...

sob..sob..sob..
setuju

Daddy Ziyyad said...

Tu pasal saya loya bila orang kata 'Rakyat Malaysia lemah lembut, berbudi bahasa'. Hanya bersikap begitu bila deal dgn Mat Saleh aja org Malaysia ni

eB ezrin said...

senyum....
bg pihak gov servant....
kami len plk... syik kena mrh ngan public jerk... mntg2 la ader master @ phd... hu2

KSWSK said...

@far_east
oh..terbalik la plak kisah kita yer

KSWSK said...

@NM02
bagus teruskan bt mcm tu

KSWSK said...

@nurbeena
kan kak...

KSWSK said...

@Daddy Ziyyad
bl mat salleh kulit melayu smua bt bolayan je kan

KSWSK said...

@eB
hehehe..itu pun wa maklum jugak..byk gak yg terjadi kan..