Penafian

Shaya menulis perkara yang berkaitan dengan diri shaya serta orang-orang disekitar shaya samada secara langsung atau sebaliknya. Shaya juga akan meluahkan apa yang shaya rasa. Sebarang persamaan adalah kebetulan. Andai terasa hati atau tak bersetuju shaya pohon maaf. Penggunaan bahasa juga mengikut kesukaan shaya.Harap Maklum.Sekian

Tuesday, 31 December 2013

3~2013

Ku panjatkan kesyukuran pada mu Ya Rabb
Kerana masih memberi keiizinan
Buat kami utk bersama-sama
Meraikan hari ulang tahun perkahwinan kami
Moga KAU terus merahmati dan melindungi Syurga dunia kami ini
Amin

Harini
Genap 3 tahun sudah
Dan juga kami dah bertiga
Sayang dua jejaka ni ketat-ketat

Buat kawan-kawan lain
Selamat menyambut tahun baru ya

Monday, 30 December 2013

Pee Kaaa Booo

Antara aktiviti si Khaleef
Duk main langsir mummy
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*




Ok Fine

Arini Shaya duk la tgk balik bloglist Shaya
Saja baca blk
Cerita kwn2 blog

Click la one by one
Ada la 3,4 blog yang dah buat cenggini

So Shaya dengan berat hati pun
Terpaksa la delete link dorang dr bloglist Shaya

Saturday, 28 December 2013

CPUV

Alhamdulillah
Masih lagi ada rezeki
Walaupun tak banyak
Dan yang paling penting
Nuffnang still sudi kasi nak bg iklan tu menari-nari kat blog ni

Friday, 27 December 2013

Jogoya

Memula skali Shaya mau kasi friendly reminder ya
Jgn pulak nanti ada si anon yang komen psl mkn kat tpt ni berdosa
Sebab restaurant ni mmg tak ada halal cert
Coz dia served liquor tapi tarak oink oink ya

Alkisahnya
Kay yang ajak Shaya mkn kat sini
Shaya pada memulanya mcm nak tak nak jugak
Sbb Shaya ingat semua Japanese Food je
Shaya lau Japanese Food ni ok ok je 

Kay berjaya convinced Shaya
Dengan cara memberi tahu betapa terujanya
Sahabatnya yang datang dari Syira
Melihat kepelbagaian makanan yang ada

Shaya fikir
If org bangsa Arab pun suka
Why not Shaya pun try

Utk masuk kita kena beratur sebelum dia bukak
Lau idak fullhouse lorr


Bila dah masuk dalam
Shaya jd mcm kagum jap
Banyaknya makanan
Mcm-mcm ada



Masa nak amik makanan
Kay pesan awal-awal
Sila baca nama makanan yang kita nak amik
Contohnya mcm sup
Ada sup yang dorang buat dorang campur dengan XO
So mana-mana yang tak halal kita tolak tepi

Shaya n Kay masa tu
Duk pakat pulun air kelapa dia
Confirm sah halal
Sampai berbiji-biji kami amik

Buat pengemar sushi
Sini mmg heaven la

Buat pengemar makan ala-ala exotic
macam sotong kurita, siput
Kat sini pun ada
Tapi Shaya tak makan


Buat yang nak tau apa menu lg yang ada
Cer jenggah website Jogoya tu

Shaya dan Kay
Duduk makan kat situ dekat 3 jam jgk la
Alhamdulillah konyang

CCC

Hari tu kan Shaya duk citer
Shaya duk bertapa nak dptkan CCC 
Untuk our project yang kat Sri Damansara 
MBPJ tu dah jadi mcm office ke 2

Ni la dia CCC yang Shaya sebut-sebut tu
Hanya sekeping kertas yang dipanggil sebagai Borang F
Saje buh versi blur
Dengan borang F ni la
Pemaju boleh cakap
Dorang dah siapkan rumah 100%
Dan boleh handover kunci pada pembeli

Dengan borang F ni juga la
Pemaju terselamat dari dikenakan LAD (Liquidated And Ascertained Damages)

LAD bermaksud satu denda/ganti rugi yang dikenakan kepada kontraktor/pembekal yang gagal memenuhi sesuatu obligasi kontrak yang telah ditetapkan dalam kontrak. 

Buat yang tak faham apa itu CCC (Cerfificate of Completion and Compliance)
Dulu kita panggil benda ni as CFO
Dalam erti kata mudah
Bila dah dpt CCC ni
Kita dah boleh masuk rumah kita
Sekarang dah tak ada istilah
Dapat kunci tapi rumah tak ada elektrik or air mcm zaman dulu-dulu
Dengan CCC ni kepentingan pembeli rumah lebih terjaga
Andai ada pemaju yang suruh amik kunci dl
Than baru dorang bg bekalan letrik or air
Itu adalah salah n bermaksud anda telah ditipu

Proses nak dapatkan CCC ni panjang dan renyah
Kena bawak pihak yang terlibat tu buat inspection
Kalau tak puashati kena rectify
Pastu bawak lagi inspection
If ok dorang akan keluarkan surat sokongan
If tak ok
Kena panggil lagi tuk another inspection
Lotih dohhhh

Tuk dapatkan date inspection ni pun bercinta jugak
Time frame dah nazak
Officer yang in charged  cuti la, g course la, meeting la
Serabut jadinya

Time ni jugak la abes semua business contact digunakan
Tuk mohon bantuan
Tak rugi kita buat baik dengan semua org
Sbb bila waktu kita
Mereka semua sedia membantu
Alhamdulillah

Skang Org Sales tgh hot-hot
Wat hand over umah kat house owner
Shaya plak cool-cool je kat office

Thursday, 26 December 2013

Clarks

Shaya kenal jenama ni dr jaman tecik-tecik lagi
Abah mmg suka pakai kasut Clarks
Sampai la ni pun
Kasut tu dia pulun pakai hari-hari
Tanpa rasa jemu

Tak dinafikan
Kasut Clarks ni mmg selesa dan tahan lama
Cuma rege dia tu je yang kurang selesa
hehehehehe

Bulan 10 ritu ada Clarks Warehouse sale
Shaya dah siap plan nak amik cuti hari Jumaat lg
Demi nak pegi Warehouse Sale tu
Tak cuti pulak dah abes
Takan nak amik Unpaid
Bila bagitau pada Encik Kay
Dia xkasi amik unpaid
huhuhu

Dalam hati Shaya
Punah la harapan nak joinkan diri
Dalam warehouse sale tu

Hari Ahad tu
Kebetulan ada kenduri kawin 
So Shaya ckp pd Encik Kay
Pas g kenduri kita singgah kejap yer
Sib baik dia ok

Lau nak ikutkan dari umah kenduri kat Ampang tu
Ujan punya la lebat
Tapi demi memenuhi permintaan wife nya ini
Gigih la Encik Kay meredah keadaan traffic yg agak congested tu

Sampai je kat The Club
Sib baik nak parking sonang
Lau idak mau ada yg kena bebel
huhuhuhu

Bila dah masuk kat Hall dia
Fuhh lega
Org xde la ramai sgt
Dan yang paling penting ada aircond

Tuk memudahkan kita pilih kasut
Dorang tampal siap-siap kat dinding semua kasut yang ada
Kat pintu masuk dewan
Ikut kategori dan harga

Kat dalam dewan pulak
Dorang bagikan kepada 2
Tuk womens n mens
So Shaya n Kay pun berpecah
Mencari kasut masing-masing

Sesi menyekodeng pun bermula
Oleh kerana kami dtg dah last day
N dah potang
Makanya byk la kasut yang dah abes

Memula Shaya carik kasut tuk Khaleef dulu
Sbb takut kang dia bosan n penat
Jenuh plak nak suh dia try kasut one by one

Yang senangnya kat warehouse clarks ni
Kita amik dl berapa byk kasut yang kita rasa cam best
Bwk semua tu kat luar dewan
Try one by one kat luar tu
Mana yang kita nak kita pegang
Mana yang tak nak bagi je pada staff dorang
So xde la kita bersesak-sesak buat semua benda dalam dewan tu

Masa sesi menerai ni
Satu kejadian telah terjadi
Handphone Shaya tercicir
Nasib baik la
Pekerja Clarks tu jujur
Bila Kay call dia jawab
Kalau idak
Abes la ilang tepon ku itu

Pilih punya pilih
Shaya dapat 2 pasang kasut, 
Khaleef 2 pasang
Daddy Khaleef 2 pasang
Daddy belikan Atuk n Nenek Melaka sorang sepasang
Nenek Sg Besar kami suh pilih
Dia kata xde yang berkenan

Kasut yang Shaya pilih ni
Shaya match dengan semua jenis pakaian
Even pakai baju kurung pun
Senang nak jalan laju-laju
Kejar officer kat authority

Kesimpulannya
Clarks Warehouse Sale sgt best
Next Clarks Warehouse Sale menjadi matlamat kami
Skang tgh tiap hari kumpul duit dalam tabung ikan
Sampai masa sale tu nanti
Kami akan pecahkan tabung itu


Lagi 200


Berlanjutan dari kisah Sebijik Kolam Dan 100 Bola
Si budak rambut perang ni
Sgt siok main 
Macam-macam aksi yang dia buat

Time dia baring-baring dalam kolam tu
Kami suka timbunkan dia dengan bola2
Dia tak takut pun
Lagi gelak suka ada la

Oleh sbb dia berani
Makanya
Daddy tambah lagi 200 biji bola lg

Cer tgk gambar bawah ni
Dah mcm terbenam si budak kecik ni



Tuesday, 24 December 2013

Annual Dinner

Our Annual Dinner
Venue: Nusantara Ballroom, Sheraton Imperial
Theme : Multi Cultural Nite

Aura tuk annual dinner thn ni
Agak suam-suam kuku
Maybe sbb semua terlalu focus tuk buat hand over kot

Shaya pun just pakai jubah jer pun
Dah kata multi cultural
Tu kira arabic punya cultural la

Gambar ni pun amik dari budak 2 org ni
Artis tuk mlm tu
Si Helmi gimik
Pada Shaya ok la
Sbb dia punya performance lebih kurang sama je
Nyanyi lagu melayu, cina, india, english
Nothing special


Swiss Garden Golf Resot & Spa Damai Laut

Actually pegi hotel ni dah lama pun
Tp arini baru nak ngomel2 psl hotel ni
Buat yang nak g oliday kat sini
Leh la dijadikan rujukan

Shaya dan K
2-2 1st timer
Stay kat hotel ni
Shaya punya expectation 
Agak tinggi jugak la
Sbb sebelum pegi tu ada gak baca
Review org lain
Mcm best jer

Tema holiday
Free n Easy
Agak-agak ada tempat best
Kami stop kejap

Time pegi tu
Tengah musim padi tgh masak
Siok je mata memandang kiri n kanan jalan



Kami singgah la kejap
Kat Teluk Intan
Tapau Mc D n amik gambo menara


Kami gunakan bantu incik google map
Sbb tak pernah sampai kan

Time kami pegi tu
Jalan masuk ke Swiss Garden ni
Dorang tgh nak besarkan
Penuh dengan tanah merah
Aduyaiiii

Smpai just ngam2 waktu nak check in
Kami amik Deluxe Garden View Room
Rate masa tu RM 311.00
Tgk dari luar cantik jugak hotel ni
Tapi bila masuk bilik skali ada bau kepam plak

Malam kami dinner kat hotel je
Sbb nak kuar mkn xtau nak g mana pun
Tapi style kat Swiss Garden tu
Main course kita kena order lain
Sbb buffet dia cuma tuk side dish je
Mcm salad, cake, appetizers

Satu perkara yang Shaya rimas kat hotel ni ialah
Hotel ni banyak lalat
Makanan lau lama sket terdedah
Sure kena hurung
Maybe sbb hotel ni dekat dengan ladang buah
Yang gunakan baja organik kot
Bagi yang pengeli geleman pada lalat
Mungkin hal ni jd penyebab tuk anda tak makan

Based on star rating
Hotel ni 4 bintang
Tapi pada Shaya mcm tak 4 bintang
Lebih-lebih lagi isu lalat tu
If ditanya nak dtg lagi tak
Jawapannya
Kena fikir 3,4 kali dl

Antara view waktu senja







Monday, 23 December 2013

Sebiji Kolam Dan Seratus Bola

Budak Rambut Perang
Dah mula suka main air
Kalau mandi dlm baby bath tub tu
Ditepuk-tepuknya air tu
Abes la nenek or mummy basah

Maka Daddy Khaleef pun
G riki2 kat kolam tuk anaknya

Akhirnya 
Ni dia 
Org busy boli Christmas present
Kami pun sama jugak
hehehehehe

Balik-balik gigih la Daddy Budak Rambut Perang ni
Merealisasikan kolam si kecil pujaan hatinya
Bola kecik yang 100 biji tu
Semua buh dalam kolam
Cenggini le rupanya
Kolam kat living hall

Lepas bangun tido sesi pagi
Daddy Khaleef gigih plak
Penuhnya air dalam kolam tu
Nak kasi Khaleef main dlm tu
Kemain seronok lg ha
Siap menjerit-jerit suka


Sekarang Budak Rambut Perang
Tgh seronok main dalam kolam
Even nak tgk tv pun dr dlm kolam


Hijau+Merah

Pagi ramai yg cakap
Mood keje dah kelaut
Holiday mood sudah mari

Macam selalu
Bila nak Christmas n New Year
Mesti ada sesi makan2
Dan ianya dah pun selamat dijayakan
Pada minggu lepas

Biasanya buat kat office jer
But this year
Buat dekat Theater Lounge Cafe
Tema Merah dan Hijau
Shaya dapat hadiah frame gambo



Friday, 20 December 2013

Masa Yg Sama Tahun Lepas

Cepat sungguh masa berlalu
Dalam kekalutan dengan pelbagai task
Rupanya dah 10 bulan Shaya join balik company LNL ni

Kalau diimbas balik
Last year pada masa ni
Shaya masih keje kat Kajang
N baru je masuk blk keje after abes confinement

Waktu tu Shaya rs amat berat hati dah nak keje ngan company M** tu
Shebab shaya jauh hati dah dengan boss Shaya tu
(Kisah boss saiko tu next time Shaya citer)
Lepas 2,3 hari Shaya lapor diri balik
Shaya terus tender resignation

Apa lagi terperanjat tahap dewa boss Shaya tu
Shebab dia mmg tak sangka
Shaya akan buat mcm tu

Pehtu dia suh Shaya fikir
Shaya ckp keputusan Shaya muktamat
No further negotiation
Tapi dia suruh jugak Shaya amik balik surat
Sbb dia kata if Shaya resign skang 
Shaya xdapat bonus
Shaya secara spontan terus jawab
Shaya memang tak harapkan bonus pun
(Hati masa itu sudah nekad maaaa)

Sesi pujuk memujuk terus berjalan 
Dalam beberapa sesi
Akhirnya Shaya setuju untuk simpan dl surat tu
Dan tunggu hingga bonus keluar
Boss tu jgk suh Shaya jgn bagitau colleague yg lain
Ok fine Shaya ikut
Dan in return Shaya dapat gaji full + bonus + early release

Dalam pada menunggu hari gaji dan bonus tu
Boss saiko Shaya tu 
Dia yang g citer kat orang
Shaya nak resign
Shaya gelak je la
Bila colleague dan org kat authorities tanya
Than dorang sendiri cakap
Dorang boleh agak
Reason Shaya nak benti keje

Pada hari gaji + bonus dah jelas tertera dlm account bank
Esoknya Shaya terus tuntut janji boss Shaya tu
Ok dia dah xde excuse nak halang Shaya
Shaya dapat semua yang dia janjikan tu

Pada last day Shaya kat company tu
Ada sesi post mortem dgn HR pulak
Siap kena isi borang bagai
Dan HR tu pujuk buat kali terakhir 
Supaya Shaya stay
HR tu cakap
Sekarang ni bukan senang nak carik good staff
Kita memang berat hati nak lepaskan u

Time tu kalau ikutkan hati ni
Mau je Shaya citer semua benda yg si saiko tu dah buat
Tapi no point
Akhirnya setelah dekat 2 jam kena soal selidik
Dan Shaya lebih banyak senyum dan no comment
Perletakan jawatan Shaya diterima sepenuhnya
Dan Shaya dah xpayah datang opis tu lagi

Wednesday, 18 December 2013

Simple

Arini ada ms xtra sikit
Adjust2 balik
Umah comel Shaya ni

Belek punya belek
Akhirnya Shaya pilih tuk go for simple punya deco
Wallpaper letak muka Khaleef masa tecik2
Ok tak?

WW~Chelsea

Tuesday, 17 December 2013

Friday, 13 December 2013

13.12.13

Arini 13.12.13
Kat masjid-masjid
Mesti ramai yang tengah tunggu giliran nak nikah
Sbb arini tarikh dan harinya
Shangat cantik
Lebih-lebih lagi Baraqah hari jumaat

Harini Shaya mampu bernafas dengan aman
Sbb shemalam hal CCC dah settle

Arini nak siapkan documentations
Utk submission strata title pulak

After this
Shaya akan sedikit demi sedikit
Buat entry tertangguh
Untuk dimemorikan kat dlm blog ni

Sekiranya ada yg kata
Alahhhh...
Cite dah basi
Its ok
Shaya tak kisah

Thursday, 12 December 2013

CCC

Arini duk bertapa kat MBPJ
Sbb nak dptkan clearance letter
Pastu submit tu tuk CCC arini

Udah ler dateline pun arini
Makanya
Pepagi muka Shaya dah ada le kat Eng Dept tu

Ada shesiapa yg bc blog Shaya ni
Kojer kat MBPJ
Say la hai kat Shaya.


Wednesday, 11 December 2013

Selangor + KL

Salam
Shelamat bercuti buat warga negeri Selangor
Buat warga negeri lain
Teruskan ibadah kerja kita 

If tahun lepas Shaya bercoti
Sbb kojer kat Selangor
Tahun ni dah jd warga KL
Makanya keje la Shaya

Pg td time pegi keje jln manyak siok
30 min dah smpai opis
Tapi kang time lunch hour mau jalan sesak ni
Area Sogo n Jln TAR sure pack
Sbb ramai yg bersopink 
Sbb kebiasaannya
Tiap thn memang cenggitu

Shaya arini leh la bersenang lenang sekejap
Sbb Selangor cuti
Semua keje related to follow up dgn authorities pun cuti jugak





Saturday, 7 December 2013

Salam Semua

Salam sahabat sekalian
Makan tahun dah ni tak update blog
Insyaallah lepas ni akan selalu update balik
Sbb 'halangan' tuk berblog ni
Nampak gayanya mcm dah ok jer
(Kes opis pakai proxy server xleh nak bukak blog)