Saturday, 20 August 2011

Bulan Mengelilinggi Kaabah

Mlm td before tido
K ckp sok dia nak bangun awal
Dia nak tgk langit 
Sbb dia ada nmpak post kat wall sorang kwn dia
Bunyi dia mcm ni

Daripada Dato Mazlan astrology .. Malam ni di Mekkah jam 3.25 a.m (pagi) , bulan akan mengelilingi Kaabah .. dan langit akan bertukar menjadi biru cair (terang jadinya) . Dan masa inilah saat saatnya doa kita dimakbulkan .. Benda ini terjadi selepas 10 juta tahun .. Sila sebarkan perkara ini kepada kawan kawan .. Mekkah 3.25 pagi , Singapore , Malaysia 8.25 pagi (Sabtu Pagi)

Pagi ni time siap2 nak g keje
Shaya jengah dr tingkap bilik
Shaya nmpak langit mcm clear jer
mcm ni
 


Shaya amik 2-2 gambar ni time panaskan enjin kete

Sampai opis Shaya google pls
Betul ke kenyataan tu
Dan Shaya jumpa ini

Antara petikan yang ada

Berikut adalah kenyataan daripada pihak planeterium negara sendiri mengenai sms palsu tersebut dan mengeluarkan fakta bahawa sms yang tersebar tu adalah palsu.
Tuan/Puan:
Salam sejahtera.
Hari ini pihak Planetarium Negara telah menerima banyak panggilan tentang sms yang orang awam terima. Sms adalah seperti berikut:
Daripada Dato Mazlan astrology .. Malam ni di Mekkah jam 3.25 a.m (pagi) , bulan akan mengelilingi Kaabah .. dan langit akan bertukar menjadi biru cair (terang jadinya) . Dan masa inilah saat saatnya doa kita dimakbulkan .. Benda ini terjadi selepas 10 juta tahun .. Sila sebarkan perkara ini kepada kawan kawan .. Mekkah 3.25 pagi , Singapore , Malaysia 8.25 pagi (Sabtu Pagi) ..
Berdasarkan Peta Bintang di Mekkah pada 20 Ogos 2011 jam 3:25 am (seperti attachment). Didapati kita berpeluang melihat 67.88% Bulan di langit (Bulan terbit pada jam 22:43 pm di timur dan terbenam pada 11:21am di barat). Bulan berdekatan dengan planet Musytari (Musytari terbit pada 22:43 pm dan terbenam pada 11:25 am). Dan tiada fenomena astronomi yang berlaku pada waktu tersebut.
*Waktu mengikut waktu di Mekkah
Sekian dimaklumkan.
Terima kasih.
Chen Chen
Pegawai Sains

Planetarium Negara,

Agensi Angkasa Negara


Which one which la kan
Kita tungu if keluar dlm newspaper or tv
Mmg betul la fenomena tu terjadi
If bukan makanya
Sah la kenyataan tu palsu



3 comments:

FarEast said...

ada dgr pasal sms palsu ni ... member saya cakap palsu, so saya tak amik port la pagi tu ... nasib baik pusat sains bg kenyataan mengatakan ia palsu :)

cikbedahlaser said...

owh... jadi sbnr nye btol ke tak..

sy siap kunci jam nak bangun solat duha... hahahah sbb lepas subuh tido..
tp x bgun pon.. ahaha

NM02 said...

aduhai... perkara2 mcm ni pun depa bleh wat main ek