Nuffnang

Thursday, 15 September 2011

Pantang Larang Di Dapur

Shaya bukan la pakar masak memasak
Tapi sekadar nak kenyang n lauk tu berasa
(either rs sedap or xsedap)
Boleh la kan

Shaya juga ada beberapa pantang larang
Yang Shaya warisi dr mak Shaya
Dl time bebudak
Bl langgar pantang larang ni
Mak sure bebel2
Shaya duk fikir
Mak ni apa org buat semua la salah
Janji siap sudah la kan

Tapi bl dah meningkat umur
Apa pantang larang tu
Shaya nmpak apa kebaikkan dia


1. Kalau basuh cawan, pinggan mangkuk kotor sila basuh cawan or gelas dl.
Sebab dia..if kita cuci lebih awal..gelas2 tu takan la berminyak2 terkena saki baki makanan dr pinggan or peyuk belangga.

2. Nak kunyit ikan or ayam Sila guna bekas yang khas dan jgn main tangkap muat tu apa2 bekas sekalipun. Sebabnya..kunyit ni kan tinggalkan kesan kat bekas. Even kat kuku pun dia melekat. So if kita main campur2 bekas makanya abes la semua bekas ada kesan kuning warna kunyit. Dah plak..if kita guna periuk nasi tuk kunyitkan ikan or ayam..kang time msk nasi sure nasi tu ada mcm kaler kuning-kuning sket kan..Dah tak elok


3. Sila cuci dulu telur ayam yang dibeli sebelum simpan dlm peti ais. Sbb kang time nak msk senang..amik terus keceper je..Lau tak basuh aduyai...kot ada taik ayam kat kulit dia...dah jd bhn perasa plak kat makanan yg kita msk.

4. Sila jgn campur teko or jug tuk air panas dan cordial. Sebabnya air cordial ni dia akan meninggalkan sedikit bau pd teko or jug air.Buat yg idung senang menghidu mcm Shaya..Shaya agak terganggu bl minum air panas tapi terbau air cordial.

Ada ke yg buat apa yg Shaya buat ni?
Ke Shaya sorang jer yg buat
wakakakakaka

Jemputan open house kami buat semua
Details dan Map di SINI


8 comments:

NM02 said...

saya suker basuh pinggan mangkuk

lieyalatif said...

mmg mcm2 pantang larang ade kak wa....tapi zaman skrang sume main tibai jek eheheheh

Nava Krishnan said...

good sharing as I spent most of my time in the kitchen.

anisalya said...

yg nombor 1 tu je sy tak buat. saya basuh je yang mana dulu. tgk yg mana paling atas. biasanya pinggan mangkuk dulu.

KSWSK said...

@NM02
Wa xsuka..

KSWSK said...

@lieya
tu la dik..kita ni smua main tngkap muat jer

KSWSK said...

@Nava
sharing is caring

KSWSK said...

@anisalya
if pinggan mangkuk xberminyak xpe...

Nuffnang