Penafian

Shaya menulis perkara yang berkaitan dengan diri shaya serta orang-orang disekitar shaya samada secara langsung atau sebaliknya. Shaya juga akan meluahkan apa yang shaya rasa. Sebarang persamaan adalah kebetulan. Andai terasa hati atau tak bersetuju shaya pohon maaf. Penggunaan bahasa juga mengikut kesukaan shaya.Harap Maklum.Sekian

Tuesday, 5 April 2011

Laman

Zaman bujang dulu semua rumah sewa Shaya atas simen
Tak ada tanah pun yang untuk Shaya berbudi
Now dah kawin pindah umah
Baru la merasa ada tanah
Seronok plak bila ada laman n backyard ni
Walaupun idak le luas mana pun

Ni le laman depan umah shaya
 Nampak tak pasu bunga yg berderet kat umah sebelah tu
Shaya bukan la terpengaruh pun dengan bunga jiran shaya itu
Sebab lebih rumput dari bunga...
huhuhuhu...
laser tak???

Shaya mmg dah plan awal dl pun
Nanti nak tanam bunga nak penuhkan laman
Kebetulan plak mak shaya ada kat umah seminggu
Teman shaya sbb K pegi China

Shaya ajak Mak pegi skodeng bunga
Mak pakar bab bunga n tanam-tanam ni
Tangan mak "sejuk"
Tanam apa sure menjadi jer

Memula pegi skodeng nursery kat area Sec 15 tu
Sbb tu je the 1 and only nursery yang shaya tau kat B.B.Bangi ni
Kiciwa sket la sbb tanaman dia kurenggg
Tapi pasu n tanah murah yer..

Walau bagaimana pun ttp ada hasil belian
Pokok Puding 2 RM 15
Tanah RM2 tuk 1 packet
4 packet tanah (spatutnya 5, mak kidnap 1 packet) dan 2 pokok puding
Hari Sabtu plak
Before mak blk Sg Besar
Kami sesama pegi kat area Subang Perdana
Nak memborong orkid plak

Mmg rezeki la
Punya la byk yang cantik-cantik
Rege pun murah dan leh tawar menawar..
Ada yang dia lelong RM5 je sepasu.
Sampai-sampai je terus angkat pasu bunga yg mana berkenan letak ketepi
Lau idak org lain amik


Ni antara bunga yang ada kat nursery tu
Ni 1 pasu dlm RM 45.00. Poko kecik jer








Ni pun mahal. Bunga dia kecik-kecik tapi banyak

Suka sangat pada yg ni.

Ni corak dia mcm rimau..rege dia pun aaaauuummmm..nak jaga pun renyah

Ni pokok orkid renek-renek. Bunga pun cute-cute jer
Dlm pada rambang mata nak memilih bunga tu
Shaya telah berjaya membawa pulang
8 pasu bunga, 2 ikat dawai gantung bunga dan 1 bungkus baja
Jumlah kemusnahan ialah RM 59.00
Hehehehehe

Orkid Shaya
Sesubuh pagi K balik dr China..
Terus terkejut tgk laman umah penuh bunga..
Suka tak yang?
Ni baru seminggu K pegi outstation
Kalau sebulan...camne la agaknya

Nanti shaya akan buh gambar laman shaya yang telah penuh dengan bunga yer
Skang lum sempat nak susun-susun
Sape yg pandai jaga orkid
Mari la share cara nak bela orkid ni
Supaya orkid ni asyik berbunga jer









13 comments:

SyidaGorjes said...

tangan aku panas.tanam ape pun tak menjadi

atty's said...

kyatt pun kalau tanam apa2 mau mati semua pokok..

lawanya orkid tu wa.

♥♥♥♥ dilaBanGi ♥♥♥♥ said...

wah banyaknya MUNGA umah diek
Hahahha K terkejut sungguh lar tu erk
Penganten baru ni bila nak buat house warming, ajak lah teman wei

cikbedahlaser said...

aritu kan.. g perfect living.. waa menggila jap.. terminat die nye landskap.. nasib la umh kami ni kayangan.. klu tak.. kompom eh.. buat cmatu gak.. skrg tgh bercita2 nk wat planter box.. nk tanam pokok.. sayur ke.. cili ke.. kan

SayangSal said...

wah...bagusnya....cara-cara tambahkan oksigen....he he he...wa dok are mana kat bangi nie....he he he...boleh buat lawatan nie....sabtu nie...nak naik bangi.....:)

Azueriena Norash said...

walllaaaaa......seronottt ehh tanam bunga...kalau ader munger kena rajin jager tau....

kat umah aku....alim lagi suker pokok yg x berbungaa...hmm elok ler tuuu.....dier jager sendiri pokok yg dier tanam...huhuhu

KSWSK said...

@Syida
xpe..tgn kau sejuk membeli..

KSWSK said...

@atty's
suh anak akk or along plak yg tanam kak..

KSWSK said...

@Dila bangi
Kak DOD lum ada ms la mau buat makan2 kat umah..kau lau ada sure kami roger punya...

KSWSK said...

@cikbedahlaser
guna plastik beras tu jer...lubang2 kan bwh dia...

KSWSK said...

@Sayang Sal
Sec 3 kat petronas tu..kau roger2 yer..

KSWSK said...

@Azue
Alim ada sembang2 tak ngan pokok bunga dia..

saya_arief said...

hijau kan rumah anda macam blog kami.
:D