Nuffnang

Monday, 8 August 2011

Menu Iftar Hari Ke 6~Rendang Ayam Hijau

Ni shemua gara2 teringin punya psl
Nak tunggu blk kg lambat lg
So nak tak nak
Kena la mengecahkan dapur sendiri
Tuk msk Rendang Ayam Hijau ni

Memula google dl
Tgk cara n style org msk
Than duk agak2 apa bahan yg slalu mak guna
Blk je keje ari Sabtu
Singgah kedai bl santan ngan kerisik
Lain2 bahan semua ada kat umah

Ptg pas bangun dr nap
(Nap ker???)
Sms adik kat kg mntak resepi
Dia ckp baik call je 
Sbb mak pening kang main pesan2 kang silap plak
So kena call mak
Mak pun turunkan ilmu nak msk rendang ni

Kul 5pm camtu dah gigih masuk dapur
Sbb nak bt rendang ni bukan 20 min punya keje
Ketang ketung..ketang ketung
Maka jadilah ini
Gambar kurang bseni yer sbb snap dr kuali pas dah abes buka
Ada yang nak terai gak ker?
meh sini Shaya share resepi dia yer

Bahan-Bahan 
1 ekor ayam
3 kuntum bunga lawang
3 batang kulit kayu manis
20-25 biji cili hijau (ni cili kecik yer)*
(nak pedas buh cili api sket)
4/5 biji bawang besar*
3/4 biji bawang putih*
1 inci halia*
2/3 inci lengkuas"
3/4 batang serai*
santan (sebijik kelapa)
2 sudu kerisik
1/2 helai daun kunyit
3/4 helai daun limau purut
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam

Memula kisarkan smua bertanda *. 
Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar dgn bunga lawang dan kulit kayu manis.
Bl dah garing bubuh ayam. Kacau kejap kasi dia rata than buh santan
Kacau lg sampai mcm mendidih
Kendian buh kerisik ngan serbuk kunyit.
Bl mcm dah kering buh la garam, daun limau purut ngan dan kunyit.
Kacau smpai ikut suka anda nak rendang anda kering camne.
Selamat mencuba

4 comments:

Nava Krishnan said...

Nice and great green color rendang, simply love it.

azueriena said...

Lama x makan air tangan nko wa,skg nie rajin btul nko main masak2 ehh

Cheritera Kami said...

@Nava
Maybe u can try cook this rendang using my receipe

Cheritera Kami said...

@Azue
Dah ada yg nak mkn kena la msk kan..kang kang majuk plak

Nuffnang